Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Thuiswerk en onzekere vooruitzichten dreigen een mentale tol te eisen
Katrijn Steenbeke: “Maak vandaag werk van je welzijnsbeleid, want de cijfers liegen er niet om.”

Thuiswerk en onzekere vooruitzichten dreigen een mentale tol te eisen

“Grijp deze pandemie aan omeen duurzaam welzijnsbeleid op te zetten” 

Telewerk is lange tijd de norm geweest en die aanhoudende situatie is nefast voor het welbevinden van werknemers. Dat blijkt ook uit cijfers van het RIZIV: het aantal langdurige burn-outs en depressies is nog nooit zo hoog geweest. Toch brengt deze situatie ook opportuniteiten met zich mee en kan het een katalysator zijn om een beter arbeidsklimaat te creëren.

De coronapandemie laat zich nog steeds voelen. Onze economie staat onder druk en sommige bedrijven krijgen het moeilijk omdat er steeds meer personeel uitvalt. Vermoeidheid en burn-out eisen hun tol. “We hebben met z’n allen geleerd met het onvoorspelbare karakter van de pandemie om te gaan, maar door de aanhoudende onzekerheid is ook de bezorgdheid toegenomen. Het risico bestaat dat mensen, nu er nog steeds weinig perspectief of zekerheid is, hoop en veerkracht verliezen”, stelt Katrijn Steenbeke, founding partner van marbl. 

Om het werkgeluk bij medewerkers te bevorderen, heeft marbl een methode ontwikkeld, gebaseerd op de principes van de positieve psychologie. “Daarbij zetten we in op onze overtuiging: je kan leren optimaal te functioneren in gelijk welke context. Samen met de werkgever vertalen we dat naar een positieve bedrijfscultuur. Dat doen we pragmatisch, aan de hand van een digitaal leerplatform, met workshops en andere ontwikkeltrajecten. Zo zorgen we voor meer energie bij de medewerkers en daar is de hele organisatie bij gebaat.”

Tim De Vilder (rechts) wil aan de hand van digitale spaarmunten een duurzame gedragsverandering bij medewerkers creëren.

Fitheid en mentale gezondheid belonen

Ook het West-Vlaamse bedrijf Kokoro ondersteunt werkgevers in het creëren van een positieve werkomgeving. “Veel werknemers zitten vandaag op hun tandvlees. Toch staat welzijn bij veel bedrijven nog niet hoog genoeg op de agenda, omdat het veelal een werk van lange adem is en de resultaten niet meteen zichtbaar zijn. Nochtans is het bewezen dat mentaal en fysiek fitte medewerkers op termijn tot verhoogde resultaten leiden”, stelt zaakvoerder Tim De Vilder.

Om op een laagdrempelige manier een duurzame gedragsverandering bij de medewerkers te creëren, bracht Kokoro recent ‘Fitcoins’ op de markt, digitale spaarmunten om medewerkers te stimuleren gezonder te leven. “Ze kunnen deze digitale munten verzamelen door deel te nemen aan sportieve, educatieve of sociale activiteiten. En daarmee kunnen ze dan sparen voor allerlei producten, zoals winkelbonnen of producten die de fitheid en teamspirit bevorderen. Of ze kunnen er even goed een masterclass of inspiratiesessie rond gezondheid en welzijn mee boeken.”

Een leerrijk proces

Voor bedrijven die weinig tijd en ruimte hebben om gezonde initiatieven op te zetten, zijn de munten een handige tool om de betrokkenheid van de medewerkers te verhogen en de werksfeer te bevorderen. Maar ze zijn slechts een onderdeel van de oplossing. 

“Een goede gezondheid is essentieel om optimaal te kunnen functioneren. Het ene kan niet zonder het andere. Er is binnen elk bedrijf een breder kader en beleid nodig, waarin talent en samenwerking gestimuleerd worden. Begin er vandaag aan, want de cijfers liegen er niet om. Wees als werkgever wel realistisch, er bestaat immers geen uniforme aanpak. Het is een traject van vallen en opstaan. Wie volhardt, zal op termijn de vruchten plukken”, besluit Katrijn Steenbeke van marbl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details