Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Steeds meer bouwbedrijven omarmen nieuwe technologieën
Michaël Van Robaeys: “Het digitaliseren van de administratie levert een bouwbedrijf een schat aan informatie op.”

Steeds meer bouwbedrijven omarmen nieuwe technologieën

“Technologische innovatie kan niet zonder menselijke touch”

Veel bouwbedrijven kampen met een personeelstekort en moeten noodgedwongen op zoek naar innovaties om efficiënter te kunnen werken. Digitalisering en automatisering kunnen een belangrijke rol spelen. Maar toch is er ook nog veel terughoudendheid en laten investeringen in digitalisering op zich wachten. Bouwonderneming Vandenbussche en softwarebedrijf Robaws bewijzen alvast dat wie investeert in technologie daar de vruchten van plukt. 

In december vorig jaar pakte bouwbedrijf Vandenbussche uit met een primeur: voor het eerst werd een mobiele topografische robot of BIM-printer ingezet op een Vlaamse werf. Deze robot kan volledig autonoom digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen. “Niet alleen zorgt deze robot voor meer veiligheid op de werf, hij helpt ons ook sneller en efficiënter te werken. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dat geen overbodige luxe”, stelt Kristof Defruyt, CEO van ­Vandenbussche. 

Dat de nood aan arbeidskrachten in de bouwsector hoog blijft, bewijzen recente cijfers van sectorfederatie Embuild. In de afgelopen vijf jaar is het aantal werknemers met meer dan 14.000 gezakt. “De hoge uitstroom maakt het tekort aan arbeidskrachten, dat al jaren aanhoudt, almaar nijpender. En ondanks de inspanningen die gedaan worden om de beroepen aantrekkelijker te maken, vinden we nog steeds onvoldoende mensen om al het werk gedaan te krijgen”, aldus Kristof. “Stilstaan is ook achteruitgaan, dus proberen we met technologische oplossingen onze efficiëntie te verhogen en hebben we de voorbije jaren fors geïnvesteerd in nieuwe apparatuur.”

Kristof Defruyt en Bouwbedrijf Vandenbussche zorgde met de introductie van een BIM-printer op een Vlaamse werf voor een primeur.

Een totaalplatform voor je backoffice

Investeringen in een performant machinepark is een aspect, maar daarnaast kan een bouwonderneming ook in zijn administratie nog efficiëntiewinst boeken. “Dat start bij het stroomlijnen van het proces: van de offertes en de offertecalculatie tot de planning en de communicatie naar de werknemers”, stelt Michaël Van Robaeys, zaakvoerder van softwarebedrijf Robaws. “Daarom ontwikkelden we een offerteconfigurator, een planningstool met registratie van de gepresteerde uren, een digitale werkbon en nacalculatie in één en dezelfde oplossing. Dat levert een schat aan informatie op. Zo krijg je op een eenvoudige manier inzicht in de rentabiliteit van een project.”

Bovendien wordt ook de menselijke foutenlast gereduceerd en de facturatie naar de klant toe nauwkeuriger. “Op die manier vermijd je onnodige discussies”, vervolgt Michaël. “Om klantgerichte dienstverlening aan te bieden, ben je sterk afhankelijk van je administratieve ruggengraat. Stel dus investeringen in digitalisering niet uit. Net door je interne werking en processen op punt te zetten, kan je concurrentieel blijven. Die inzichten zullen je bovendien meer gemoedsrust bezorgen.”

Volledig autonoom tekent de BIM-printer digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uit.

Een en-en-verhaal

Zulke investeringen hebben dus voordelen op diverse vlakken. “Maar om technologie efficiënt in te zetten is er natuurlijk meer nodig dan alleen het aankopen van nieuwe producten. Bouwbedrijven moeten proberen om zowel processen, technologie als medewerkers met elkaar te verzoenen, want ze zijn allemaal noodzakelijk als we succesvol het moderne tijdperk willen instappen. Meer dan ooit zullen we dus geschoold personeel nodig hebben, dat vertrouwd is met de technologie en de innovaties die op ons afkomen”, besluit Kristof Defruyt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details