Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Start renovatie en herbestemming Stapelhuis Entrepot

Start renovatie en herbestemming Stapelhuis Entrepot

Vernieuwd Stapelhuis Entrepot zal bedrijven actief in watergebonden activiteiten naar Haven Oostende brengen.  

Haven Oostende bouwt aan de toekomst! Dit is de slogan waarmee Haven Oostende de officiële start aankondigt van de renovatie van het Stapelhuis Entrepot. Het gebouw, gelegen aan de Oostkaai van het Vlotdok, werd in 1908 opgetrokken in monumentale neoclassicistische stijl. Nadat de bouwvergunning goedgekeurd werd voor de renovatie en herbestemming van het historische gebouw, start Artes Group op 15 november 2021 met de werken op het terrein.

De vier gevels worden volledig gerestaureerd en binnen wordt alles volledig vernieuwd. Momenteel zijn er drie verdiepingen (-1, 0 en 1). Er komen twee verdiepingen bij (2 & 3). De bruto-oppervlakte wordt 3417m². De bedrijfsruimtes worden casco afgewerkt, zodat de bedrijven die er zich vestigen, hun eigen indeling kunnen bepalen. De bovenste verdieping (490m² netto-oppervlakte) wordt wel volledig ingericht met onder andere een seminarieruimte. Het uitzicht op de havengeul wordt fenomenaal. De expressieve dakconstructie zal het monument versterken en opwaarderen tot een architecturaal meesterwerk.

Het is een uniek project waarin toekomst, heden en verleden samensmelten tot één geheel. In nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed ontwikkelde het havenbestuur samen met toparchitecten LMS Vermeersch een doordacht plan. Het gebouw krijgt een economische bestemming en behoudt de link met de maritieme bedrijvigheid.

Een unieke ligging, perfect ontsloten, naast het water en met een moderne invulling in een historisch kader. Dit staaltje toparchitectuur wordt in de loop van 2023 de thuisbasis van innovatieve bedrijven die zullen meebouwen aan de toekomst van Haven Oostende.

Dirk Declerck, CEO – Gedelegeerd Bestuur: ”Dankzij de constructieve samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we dit historisch gebouw een moderne en economische invulling geven. Wij zetten vanaf 2022 de bedrijfsruimtes actief in de markt en zoeken bedrijven met watergebonden activiteiten. De unieke ruimtes, gelegen naast het water zijn uiterst geschikt voor deze bedrijven. Dit zal een nieuwe boost geven aan de werkgelegenheid in de regio.”

Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende en Schepen van Ondernemen: “Dit project is een opwaardering van de volledige site rond het Vlotdok. Het naastliggende Douanegebouw en het Havenkapiteinsgebouw werden eerder dit jaar grondig gerenoveerd. Het bewijst dat de zorg voor het patrimonium hand in hand kan gaan met de toekomstvisie van Haven Oostende.”

Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende: “Deze architecturale parel wordt een echte landmark in onze Stad aan Zee. De haven is ons historisch hart, maar ook onze toekomst. Deze nieuwe invulling zal de maritieme bedrijvigheid in Oostende ten goede komen.”

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: “Het Stapelhuis Entrepot is een voorbeeldproject voor het erfgoedbeleid in Vlaanderen. Erfgoedzorg moet gepaard gaan met een innovatieve benadering van de erfgoedlocatie. In dit  project vallen alle puzzelstukken in elkaar: dit gebouw wordt geherwaardeerd vanuit de historische context en interageert met het beleid van Haven Oostende. Zo loodsen we met een eigentijdse tijdslaag ons onroerend erfgoed de toekomst in.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details