Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Roeselaarse projectontwikkelaar kiest bewust voor duurzaamheid
Jelle Vandendriessche en financieel directeur Stijn Eyckmans: “Hexagon specialiseert zich in bedrijfsvastgoed, maar we combineren dat ook met enkele residentiële projecten, liefst in een mix van beide.”

Roeselaarse projectontwikkelaar kiest bewust voor duurzaamheid

“Ook spreeuwen en vleermuizen vinden een thuis in onze projecten” 

Na een dip tijdens de coronapandemie, draait de markt van het bedrijfsvastgoed weer op volle toeren. Projectontwikkelaar Hexagon, met thuisbasis in Roeselare, ziet vooral de vraag naar kleinere kmo-units aantrekken. Hexagon is vijf jaar actief en heeft duurzaamheid centraal gesteld in zijn strategie: “We moeten verantwoord omgaan met ruimte en projecten uittekenen met het grootste respect voor de omgeving. Zo zorgen we voor onze eigen duurzame groei.” 

In de zomer van 2017 richtte Jelle ­Vandendriessche Hexagon op. De stap naar het ondernemerschap kwam er nadat hij de stiel van projectontwikkeling had geleerd bij PSR en als mede-oprichter van Revive, twee bedrijven die zich toeleggen op het herontwikkelen van brownfields. “Met Hexagon wil ik een resoluut duurzame koers varen”, legt de directeur uit. “Dat begint al bij de locatiekeuze: we willen geen nieuwe ruimte aansnijden, maar zoeken bewust naar onderbenutte sites of reconversieprojecten die verontreinigd zijn, een zware sloop omvatten, verwaarloosde stadskankers vormen en waar er meestal ook een asbestproblematiek is.” 

Werken en wonen combineren 

Die terreinen geeft de projectontwikkelaar een tweede leven, meestal als bedrijfsverzamelgebouw met kmo-units, soms ook als regionaal bedrijventerrein. “We specialiseren ons in het creëren van bedrijfsvastgoed, maar we combineren dat ook met enkele residentiële projecten, liefst in een mix van beide”, aldus Vandendriessche. 

Hij verwijst naar het project Bazuin in ­Roeselare, de herbestemming van een oud industrieterrein tot kmo-zone met ruimte voor een 80-tal ondernemingen. “We voorzien daar ook kantoren en een aantal lofts, zodat ondernemers ook de mogelijkheid krijgen om bij hun atelier te komen wonen. Dat biedt alleen maar voordelen: het is geen anoniem bedrijventerrein dat er ’s avonds dood bij ligt, je krijgt meer dynamiek en leven op de site en er ontstaat ook een vorm van ­sociale controle.” 

In het project Van Rullen in Wervik werd onder meer bijzondere aandacht besteed aan de aanwezige vogelpopulaties.

De biodiversiteit vrijwaren 

Hexagon maakt bij het uittekenen van projecten resoluut duurzame keuzes. Zo wordt standaard hernieuwbare energie aangeboden dankzij een PV-installatie op het dak van de bedrijfsgebouwen. “Maar ook groeninrichting en biodiversiteit dragen we hoog in het vaandel”, benadrukt de oprichter. “We willen de site beter achterlaten dan ze was voor ons reconversieproject. Bij het ontwerp kijken we dus niet enkel hoe de gebouwen en wegenis het best aangelegd worden, maar we maken ook ruimte voor een goeie landschapsaanleg, met aangename plekken om te verpozen.” 

“Daarnaast maken we samen met een bioloog een nulmeting van de fauna en flora, en bekijken we hoe we de toestand kunnen verbeteren. Daarbij gaat aandacht naar het type beplanting dat de zone nodig heeft en worden bijvoorbeeld groendaken voorzien. Soms gaan we nog een stap verder om de biodiversiteit te vrijwaren. In de zone van ons project Van Rullen in Wervik ontdekten we een specifieke spreeuwensoort. Voor die vogels zijn nestkastjes op maat ontwikkeld, die we in de omgeving hebben gehangen. Omdat er ook vleermuizen verblijven, werden in de oude fabrieksschouw, die we hebben bewaard, vleermuizenkasten geïntegreerd.” 

Een nieuw hoofdkantoor  

Die aanpak legt Hexagon geen windeieren. “Ons eerste vastgoedfonds is volledig geïnvesteerd. We zitten nu zowat halfweg in ons tweede fonds, waar PMV en Belfius Immo in participeren”, vertelt Jelle Vandendriessche. “Tijdens de coronapandemie was het iets moeilijker om nieuwe projecten op te starten, maar we zien dat er nu weer meer terreinen op de markt komen. Het is onze taak om de juiste te selecteren en met ons team van 8 medewerkers het concept uit te werken, het vergunningentraject te coördineren en het project op te volgen. Voor architectuur, bouw en commercialisatie werken we samen met een reeks vaste partners.” 

In vijf jaar heeft het bedrijf 150 entiteiten ontwikkeld en er zitten er al bijna 300 in de pipeline voor de komende jaren. Hexagon is dan ook positief gestemd: “We zien veel potentieel in bedrijfsvastgoed en we geloven in onze duurzame aanpak. Daarom hebben we ook plannen gemaakt om een nieuw hoofdkantoor te bouwen, met ruimte voor verdere groei. Het zal deel uitmaken van een nieuwe bedrijvenzone in Roeselare, waarover we momenteel in gesprek zijn met de stad. We hopen in 2024 te kunnen verhuizen”, besluit Vandendriessche. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details