Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Onze missie: wetenschappelijke kennis naar het werkveld brengen”
Kurt Ostyn en Lindsay Vandenameele: “We brainstormen met ondernemers over wat er leeft in een specifiek domein en welke noden aan opleiding er zijn.”

“Onze missie: wetenschappelijke kennis naar het werkveld brengen”

Levenslang leren vereist opleidingen op maat 

De razendsnelle evoluties in de samenleving veranderen onze kijk op opleidingen en leermomenten. Levenslang leren is meer dan ooit een noodzaak. Via een gericht opleidingsaanbod, afgestemd op de noden van de bedrijfswereld, biedt het Postuniversitair Centrum KU Leuven een antwoord op deze complexe uitdaging. 

Het Postuniversitair Centrum, onderdeel van KU Leuven, organiseert vormingen voor al wie aan de slag is op de arbeidsmarkt. Het centrum met hoofdzetel in Kortrijk biedt een tweehonderdtal opleidingen aan op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Jaarlijks bereikt het daarmee zo’n 10.000 deelnemers. “Dit gaat van eenmalige webinars tot postgraduaten van een jaar, over alle academische disciplines heen”, vertelt programmacoördinator Lindsay ­Vandenameele.

Inspelen op maatschappelijke noden

Zowel het opleidingsaanbod als het aantal inschrijvingen zitten in stijgende lijn. Dat is geen verrassing, want de inzichten rond het belang van levenslang leren en een permanente leercultuur evolueren snel. “De omwenteling in de ondernemerswereld is spectaculair”, reageert Kurt Ostyn, mede-zaakvoerder van marketingbedrijf Mex United en nauw betrokken bij de programmatie van het Postuniversitair Centrum. “Door de snelle veranderingen in de samenleving zijn werkgevers en werknemers zich er veel meer van bewust dat ze moeten blijven leren. Ik gebruik in deze context graag de term ‘breinbouw’, omdat levenslang leren zo dwingend klinkt.” 

De aangeboden lesvormen stimuleren interactie.

Kurt Ostyn is ook lid van de stuurgroep Economie en de adviesgroep Personeel & Organisatie van het Postuniversitair Centrum. Via deze groepen houdt de organisatie de vinger aan de pols met het werkveld. “We brengen deze groepen enkele keren per jaar samen om te brainstormen en te onderzoeken wat er binnen een specifiek domein leeft”, vertelt Lindsay Vandenameele. “Op die manier kunnen we ons opleidingsaanbod bijsturen en op maatschappelijke en economische noden inspelen. Die aanpak heeft al heel wat succesvolle programma’s opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een postgraduaat over artificiële intelligentie of smart logistics, een reeks over ondernemen voor architecten, een basisopleiding over strafrecht, een programma over winkelvastgoed en een 6-delig traject over ziekteverzuim & re-integratie.”

Kennis als uitgangspunt

Deze aanpak verklaart ook waarom het Postuniversitair Centrum KU Leuven doelbewust interdisciplinair én praktijkgericht werkt. “Iedere vorming is een dynamisch gegeven, met inbreng van zowel de academicus als de praktijkexpert”, verduidelijkt Lindsay Vandenameele. “We denken goed na over de lesvorm, gaan zoveel mogelijk in interactie met de deelnemers en staan open voor bijsturing. Onze missie is en blijft wel onveranderlijk: we willen wetenschappelijke inzichten naar het werkveld brengen.”

Die focus op het academische luik is volgens Ostyn een cruciale troef van het Postuniversitair Centrum KU Leuven. “Deze kennis, vandaag onze belangrijkste grondstof, vormt de basis van alle opleidingen. Daarom geloof ik zelf, en met mij alle leden uit de stuurgroepen, zo sterk in dit model. Hier primeert de wetenschap en niet de marktprincipes, en dat is een verademing. Ik ben ervan overtuigd dat het aanbod en de unieke aanpak van het Postuniversitair Centrum de komende jaren aan relevantie zullen winnen. In de huidige context geeft wetenschappelijke kennis houvast. Deze opleidingen kunnen voor mensen en organisaties echt een leidraad zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details