Ik ben opgegroeid naast ons familiebedrijf, en 10 jaar geleden nam ik het roer over van mijn vader. RAFF Plastics recycleert kunststof, uit afval van het containerpark en uit de blauwe PMD-zakken. We maken daar nieuwe grondstoffen van. Ik ben fier op wat we doen en de WOMED Award is een fijne erkenning, want onze sector heeft nood aan positieve uitstraling.
Toen ik het bedrijf overnam, zijn we overgeschakeld op recyclage van een ander soort kunststof. Dat is een goede keuze gebleken: ondertussen recycleren we veel meer ton afval dan vroeger, werken er meer mensen en is onze omzet aanzienlijk gestegen. Maar mijn pad liep niet altijd over rozen. Het afgelopen decennium wisselden fantastische momenten zich af met uitdagende periodes. Mijn advies is: blijf in jezelf geloven, overtuig jezelf dat er voor alles een oplossing is en durf op lange termijn te denken.
Duurzaamheid zit bijvoorbeeld in ons DNA. Maar we konden nog verder gaan en dus blijven we zoeken naar nieuwe manieren om de CO2-uitstoot van onze activiteiten verder te beperken. Dankzij de ervaring, maar ook het delen van kennis en informatie met klanten, leveranciers en collega’s op de markt voel ik mezelf nu veel comfortabeler in mijn positie. Wij maken ook deel uit van Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, en Europese werkgroepen die de wetgeving volgen. Zo’n engagement vraagt tijd, maar ik haal er tegelijk inspiratie uit.
Ik ben fier op de sector waarin ik werk: het is een sector met toekomst. RAFF Plastics investeert voort in innovatieve, betere technologieën. Nu recycleren we materialen die meer vervuild zijn, dus hebben we nog betere filtertechnieken nodig om schone grondstoffen te kunnen maken. Alles wat bij ons binnenkomt is afval, na verwerking zijn dat nieuwe grondstoffen waar de kunststofverwerkende industrie nieuwe plastic producten van kan maken.
De WOMED Award is een mooie erkenning voor mezelf, het bedrijf en de medewerkers. En ze geeft ons de kans om onze sector van afvalverwerking in een positief daglicht te plaatsen. Tot voor enkele jaren was afval recycleren niet hip, zelfs minderwaardig. Sinds de bewustwording van de consument hoe zijn afval verwerkt wordt en welke nieuwe kansen dat oplevert, merken wij meer respect voor onze industrie. De nieuwe Europese wetgeving verplicht bovendien ook producenten van plastic verpakkingen om meer gerecycleerd materiaal te gebruiken. Ook zij schreeuwen nu van de daken hoe trots ze zijn op de producten uit onze sector. Dat is de branding en de bevestiging die we zo hard nodig hebben.
Caroline Van der Perre,
Bestuurder RAFF Plastics
In deze rubriek krijgen ondernemers carte blanche om hun mening te geven over de actualiteit en hoe zij naar de toekomst kijken.