Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Kleurrijke dakconstructie brengt leven in de brouwerij
Een kleurrijk dak, een niet-alledaagse vorm en een originele invulling geven dit creatieve project een bijzondere allure.

Kleurrijke dakconstructie brengt leven in de brouwerij

De kanaalbuurt in Anderlecht is een wijk in volle expansie in Brussel. Zeker nu ook het Brussels Beer Project zijn brouwerij aan het water heeft gevestigd. Het kleurrijke dak van de brouwerij valt van kilometers ver op. Beeuwsaert Construct uit Ledegem was verantwoordelijk voor de uitvoering van dit originele creatief project. 

Beeuwsaert Construct uit Ledegem heeft al achttien jaar ervaring in de industriële en agrarische bouwwerken. Het staat jaarlijks in voor de realisatie van ongeveer 160 projecten, voornamelijk gesloten casco opleveringen, maar ook totaalrealisaties met uitzondering van de elektriciteit en specifieke toebehoren zoals bij het Brussels Beer Project. 

Het Brussels Beer Project is een ware eyecatcher in de levendige kanaalbuurt in Anderlecht.

Creativiteit vergt denkwerk

Een kleurrijk dak, een niet-alledaagse vorm en een originele invulling vormen de basis van het concept. Het innovatieve ontwerp is van de hand van Office Kersten Geers David Van Severen. De grote glaspartijen met blanke aluminiumprofielen doen denken aan serrebouw. Het project is allesbehalve klassiek. Al die creativiteit brengt het nodige denkwerk met zich mee. 

Ervaring en knowhow

Piet Vandaele, verantwoordelijke voor de dienst na verkoop bij Beeuwsaert Construct, volgde dit project op als werfleider: “In overleg met de architect en de installateurs van de tanks, machines en leidingen van het brouwsysteem bepaalden we de totale uitvoering en oplevering van het project. Verder stonden wij in voor de realisatie en afwerking van het gebouw en de aanpalende evenemententuin.”

Beeuwsaert Construct was ook de aannemer van de uitbreiding van brouwerij De Halve Maan in Brugge. Deze uitstekende referentie was doorslaggevend voor de bouwheer om met hen in zee te gaan. Piet: “We beschikken over de ervaring en de nodige knowhow om complexe projecten uit te voeren. Het sterk hellende gekleurd dak is quasi ongezien. De staalplaten zijn in eigen huis gelakt volgens de huisstijl van de bouwheer. Ook de glimmende dakrand springt meteen in het oog.” 

Voor Beeuwsaert Construct was het extra denk- en rekenwerk door het sterk hellend dak een bijzondere uitdaging.

Precisiewerk voor hoogste efficiëntie

​Onder het sterk hellend dak van de nieuwe brouwerij staan verschillende brouw- en opslagtanks. Om voldoende opslagruimte te hebben voor het bier, was een inventieve aanpak nodig. Piet: “Naargelang de hoogte van het gebouw moesten we grote en kleine tanks combineren zodat ze perfect onder het dak passen. De overgebleven ruimte op de bovenste verdieping doet dienst als binnenbar van de Beer Garden. Deze aangename evenementensite kijkt uit over het water en is een hotspot in de wijk. Bij slecht weer gaan de activiteiten binnen door.”

Ook andere doordachte oplossingen drongen zich op. “Het hellend dak creëerde bij regenweer een grote waterval aan de achterzijde. Om dit te voorkomen installeerden we een op maat ingewerkte afvoerbuis die het regenwater naar een opvangtank leidt. Het wordt ondergronds opgeslagen voor recuperatie in het bedrijf.”

Een op maat ingewerkte afvoerbuis leidt het regenwater naar ondergrondse opslagtanks voor recuperatie in het bedrijf.

Zoeken naar de juiste alternatieven

Op het vlak van hygiëne moest Beeuwsaert Construct efficiënt te werk gaan. Zo is de epoxyvloer bestand tegen veelvuldig reinigen en werden in de deuropeningen lichte hellingen voorzien waardoor het water mooi afloopt. Piet: “Een aantal ingrepen hebben we ter plaatse in overleg met de bouwheer en de architect aangepast in functie van de noden en het budget. Heel specifieke toepassingen lopen al eens op in prijs. Daarom zoeken we altijd mee naar een alternatief zonder in te boeten op efficiëntie, kwaliteit en esthetiek.” Het is niet de eerste keer dat Beeuwsaert Construct ‘buiten de lijntjes’ kleurt. “Ik vergelijk bouwprojecten soms met een koekendoos: recht, strak en eenvoudig. Bij Beeuwsaert ­variëren we graag tussen koekendozen en creatieve, uitdagende projecten zoals dit. Dergelijke realisaties zijn wat intensiever, maar houden de spanning en de uitdaging erin. Ze springen in het oog en zetten ons nog meer op de kaart.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details