Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Hernieuwbare energie blijft aan belang winnen
Bedrijven zijn goed voor ongeveer de helft van de nieuwe PV-installaties en dus belangrijk voor de energietransitie de komende jaren.

Hernieuwbare energie blijft aan belang winnen

Vlaamse bedrijven kiezen steeds meer voor zonne-energie

Er prijken steeds meer zonnepanelen op de daken van Vlaamse bedrijven. Ondanks de huidige discussies en onzekerheid over het fiscale kader van de groenestroomcertificaten, verwacht men dat dit aandeel van hernieuwbare energieproductie ook de komende jaren verder zal stijgen.

De PV-sector kent een wisselend succes. Zo viel na een eerste boom het aantal plaatsingen fors terug tussen 2011 en 2014. De voorbije jaren werden dan weer heel wat nieuwe zonnepanelen geplaatst in Vlaanderen. Met een extra vermogen van 978 megawatt aan PV-installaties was 2020 zelfs het absolute recordjaar. De daling die daar vorig jaar op volgde, was grotendeels het gevolg van de coronapandemie. Naar verwachting zal het record in 2022 wel sneuvelen.

Die duidelijk stijgende trend op langere termijn toont aan dat de Vlaamse bedrijfswereld overtuigd is van de enorme voordelen van zonnepanelen. “Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ook steeds meer bedrijven die nood hebben aan een constante energiebevoorrading, zoals autofabrikanten of fruitveilingen, de stap zetten”, vertelt Marc Van den Bosch, general manager van Febeg, de federatie van Belgische energieleveranciers. In de context van de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering, liggen de redenen voor deze evolutie voor de hand. “PV kan bovendien makkelijk geïntegreerd worden in andere oplossingen rond energiebeheer, gaande van WKK’s tot warmtepompen, om zo het verbruik verder te optimaliseren”, aldus Van den Bosch.

De rol van de leveranciers in dit verhaal is groot. “Zij zijn vandaag al lang niet meer louter de kilowattuurverkopers, maar fungeren via de zogenaamde Energie Prestatie Contracten als externe investeerders, waardoor de financiering gefaciliteerd wordt”, vult Stéphane Bocqué, communication manager van Febeg, aan. “Ook het feit dat vanaf 2026 enkel nog elektrische bedrijfswagens zullen mogen worden ingeschreven, is een belangrijke driver. Bedrijven plaatsen meer en meer laadpalen en rekenen daarvoor op lokale groene stroomvoorziening.”

Dirk van Evercooren: “Door terug te komen op gemaakte beloftes, toont de overheid zich hier onbetrouwbaar ten aanzien van de investeerders.”

Rechts-(on)-zekerheid

Tegelijk bestaat er momenteel onzekerheid over het zonnepanelenpark in de Vlaamse bedrijfswereld. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakte onlangs duidelijk dat ze voor een reeks grootschalige projecten uit het verleden, geplaatst voor 2013, wil snoeien in de gunstige regeling van groenestroomcertificaten. De opbrengst van die maatregel hoopt de minister aan te wenden om de energiefactuur van consumenten te laten dalen. Als Demir slaagt in haar opzet, zou dit betekenen dat sommige bedrijven die van dit subsidieregime gebruikmaakten om zonnepanelen te installeren, een stuk minder steun zullen ontvangen dan aanvankelijk beloofd.

“Hoewel hierover nog geen formele beslissing is genomen, heeft deze communicatie merkbaar negatieve gevolgen voor de bedrijven”, aldus Dirk van Evercooren, algemeen directeur van ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie. Hij wijst op een dubbele negatieve impact, zowel voor de overheid als het economisch klimaat: “Door terug te komen op gemaakte beloftes, toont de overheid zich hier onbetrouwbaar ten aanzien van de investeerders. Terwijl investeringen in de duurzame energietransitie net nu broodnodig zijn. Bovendien zijn de meeste van die zonneparken nog steeds afhankelijk van steun. Het stilvallen van de financiering zou naar onze inschatting minstens de helft van deze zonneparken naar het failliet drijven.”

Marc Van den Bosch: “Vandaag wekken we 7 gigawatt vermogen op via zonnepanelen, terwijl het totale potentieel meer dan 50 gigawatt bedraagt.”

Voordelen blijven benadrukken 

Om te vermijden dat deze onzekerheid de interesse in zonnepanelen doet afnemen, is de komende maanden communicatie over de voordelen van zonnepanelen voor het bedrijfsleven noodzakelijk. “Zeker met de huidige elektriciteitsprijzen blijft dit hoe dan ook een zeer interessante investering. Bedrijven die hun energiefactuur minstens gedeeltelijk zelf in de hand willen houden, kunnen dat realiseren met een PV-installatie”, aldus van Evercooren.

Ook Marc Van den Bosch benadrukt de sleutelrol die de bedrijfswereld vervult in de duurzame energietransitie. “Vandaag zitten we in ons land aan zo’n 7 gigawatt vermogen dat wordt opgewekt via zonnepanelen. Het totale potentieel wordt geschat op liefst 50 à 60 gigawatt. Als je weet dat de bedrijven goed zijn voor ongeveer de helft van de nieuwe PV-installaties, begrijp je hoe belangrijk zij de komende jaren zijn in dit verhaal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details