Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Galloo investeert in een tweede duwbak
Minister Vincent Van Peteghem, Gents havenschepen Sofie Bracke en gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte bij de inhuldiging van de nieuwe duwbak.

Galloo investeert in een tweede duwbak

Koploper in recyclagesector kiest voor duurzame transportoplossingen

Als marktleider in de sector recycleert Galloo jaarlijks 1,5 miljoen ton ijzer, 200.000 ton non-ferrometalen en 40.000 ton plastics. Maar duurzame bedrijfsvoering is méér dan alleen het omzetten van afval naar circulaire grondstoffen. Vier jaar geleden investeerde Galloo al in een eerste duwbak om het transport over binnenwateren op te waarderen. Onlangs werd een tweede duwbak aangekocht en feestelijk ingehuldigd.

De nieuwe duwbak GALLOO II werd gebouwd om optimaal op de Leie te kunnen varen.

Galloo Gent, gelegen in het hart van de Gentse haven, vormt een belangrijke schakel in het transport over water. De eerste duwbak, de GALLOO I met een capaciteit van 2.294 ton, vervoerde in 2021 maar liefst 120.000 ton schroot. “Dankzij deze investering werden 5.000 vrachtwagens van de weg gehaald op één jaar tijd. Naar aanleiding van het succes van de GALLOO I en ons continu streven naar klimaatvriendelijke oplossingen, werd de GALLOO II aangekocht. Deze duwbak heeft een laadcapaciteit van 1.850 ton en geeft het duurzaam transport tussen onze filialen, de haven van Gent en onze klanten een extra boost”, vertelt Pierre Vandeputte, gedelegeerd bestuurder van Galloo Group Recycling.

Koploper in de recyclagesector

Galloo maakt al jaren gebruik van binnenvaartschepen voor het vervoer van schroot van en naar de haven in Gent, en nu dus met een tweede eigen duwbak. Goederen transporteren over het water biedt heel wat voordelen in vergelijking met wegtransport. “Het is efficiënt, beter voor het milieu en bovendien een pak goedkoper. Schroot is immers zeer geschikt voor transport over water: het kan niet bederven en het leent zich perfect voor vervoer in bulk”, licht Vandeputte toe.

Deze investering gebeurt in het kader van de duurzame ambities van het bedrijf. “Als koploper in de recyclagesector dragen we de verantwoordelijkheid om te kiezen voor duurzame mobiliteitsoplossingen. In 2018 hebben we met de GALLOO I resoluut de kaart van de binnenvaart getrokken. Al vrij snel werd duidelijk dat onze groei het toelaat om die vloot uit te breiden. Bovendien streven we ernaar om nieuwe en bestaande werven aan te passen voor watertransport of we zoeken overslagkades in de buurt.”

Haven van Gent als belangrijke hub

Galloo is al 20 jaar actief in de Gentse haven en heeft een goede verstandhouding met North Sea Port, die de aankoop van de duwbak heeft ondersteund. Daan Schalk, CEO van de haven: “De circulaire economie is een belangrijke pijler in de ontwikkeling tot een klimaatneutrale haven. Materialen en grondstoffen dienen hiervoor zoveel mogelijk hergebruikt te worden als nieuwe grondstof. Het recycleren van metalen past dus perfect binnen de ambitie van North Sea Port. De investering in een nieuwe duwbak getuigt bovendien van een verdere verankering van de activiteiten van Galloo in North Sea Port en het stimuleert de export.”

Seine Schelde Vlaanderen

De nieuwe duwbak werd gebouwd om optimaal op de Leie te kunnen varen. Dit impliceert een compromis tussen de lengte (78 meter), de breedte (10,5 meter) en de beperkte diepgang (tot 3 meter) omwille van lage bruggen. Met de ingebruikname van een tweede eigen duwbak kijkt Galloo uit naar de verdere ontwikkelingen van het project ‘Seine Schelde Vlaanderen’. “Het is de ambitie van de Belgische en Franse overheden om met dit project de vaarweg tussen de Schelde en de Seine ruimer bevaarbaar te maken. Deze opwaardering is voor Galloo essentieel om een optimale binnenvaart te organiseren, met diepere vaargeulen, ruime passeerstroken en voldoende doorvaarhoogte onder de bruggen. Wij zijn volledig klaar voor een duurzame toekomst”, besluit Pierre -Vandeputte.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details