“We proberen ons aan te passen aan het nieuwe normaal”
Het conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft grote gevolgen voor onze Belgische bedrijven. Zowel de stijgende energieprijzen als de sancties van Europa tegen Rusland brengen veel onzekerheid met zich mee. Het gaat dan niet alleen om economische gevolgen, maar ook het menselijk leed is in heel wat bedrijven goed voelbaar. Bedrijven die er actief zijn, proberen nu oplossingen te vinden voor de precaire situatie ter plaatse.
Dat elke bedrijf vandaag hinder ondervindt van de oorlog in Oekraïne mag duidelijk zijn. Zo blijven de energieprijzen de pan uit swingen en voor bedrijven die veel energie verbruiken, weegt dat zwaar door. Maar ook Belgische bedrijven die afhankelijk zijn van Russische of Oekraïense import of die een vestiging hebben in één van beide landen worden getroffen.
De bakkerijgroep La Lorraine Bakery met hoofdzetel in Ninove is één van die bedrijven. De groep, die verse en diepgevroren bakkerijproducten levert aan supermarkten, is een marktleider in Oost-Europa. Vorig jaar besliste ze om naast Polen, Roemenië en Tsjechië ook een fabriek te bouwen in Rusland, nabij Moskou. Het bouwproject is door het conflict voorlopig stilgelegd. Het bedrijf nam het zekere voor het onzekere en haalde ook 50 personeelsleden terug.
Ook Soenen Hendrik uit Izegem, dat hoogtechnologische productielijnen voor aluminium en pvc-ramen en -deuren bouwt, werd getroffen. Het heeft een vestiging in de Oekraïense provincie Cherkasy, op een tweetal uur rijden van Kiev. “Toen de oorlog uitbrak hebben we de fabriek bijna drie weken moeten sluiten. Er was veel onzekerheid”, vertelt CEO Evelien Soenen. “Maar intussen draaien we terug op volle toeren. Dat moet ook, want de plaatselijke regering wil dat de economie blijft draaien om de oorlog te financieren. De regio waar wij zitten, is gelukkig stabiel nu. Maar we blijven de situatie wel nauwgezet opvolgen.”
Om de fabriek draaiende te houden, zijn er natuurlijk mensen nodig. “Heel wat mannelijke collega’s werden opgeroepen om te gaan vechten in het oosten. Omgekeerd zijn er ook veel mensen vanuit de frontregio naar het westen gevlucht. Die krachten zijn bij ons meer dan welkom en we proberen hen zo goed als mogelijk op te vangen en te begeleiden in hun job. We hebben een aantal humanitaire acties opgezet waarbij we kogelvrije vesten en helmen hebben gekocht. Of we helpen families bij hun zoektocht naar onderdak in België of in een van de veiligere buurlanden.”
De situatie is complex, maar de solidariteit onder de inwoners en de bedrijven is groot. “Zo hebben we met een aantal bedrijven die in die regio actief zijn een Whatsapp-groepje opgezet, waarin we nauw met elkaar contact houden. Als er een probleem is, proberen we elkaar ook te helpen”, vervolgt Evelien Soenen. “Typisch voor Oekraïeners is ook dat ze altijd een oplossing zoeken. Daarnaast moeten we ons gewoon ook durven neerleggen bij dit nieuwe normaal en het feit dat de oorlog nog een tijdje kan duren. Met verenigde krachten en een portie creativiteit komen we ook deze crisis te boven.”
Soenen Hendrik is niet het enige bedrijf dat zich noodgedwongen moest aanpassen. Ook ACL Polyester uit Wevelgem, dat glasvezelversterkte vormstukken in polyester produceert en een vestiging in Stryi heeft, ondervindt hinder. “De supply chain in Oekraïne is grondig verstoord en er is ook een zwart circuit ontstaan om goederen te kunnen exporteren. Bijgevolg zijn de transportprijzen zowat verdubbeld. Voor ons heeft de oorlog dus vooral financiële gevolgen. Gelukkig zijn we wel opnieuw operationeel. Er is veel vraag en de productiecapaciteit staat intussen op hetzelfde niveau als voor het uitbreken van de oorlog”, besluit Dieter Catteeuw, CEO van ACL Polyester.