Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Filip De Clercq bundelt 30 jaar praktijkervaring in nieuw boek
Filip De Clercq: “De mentale voorbereiding van een overname van een familiebedrijf vergt 5 tot 10 jaar.”

Filip De Clercq bundelt 30 jaar praktijkervaring in nieuw boek

“Een praktische kijk op overdracht van familiebedrijven”

Sinds begin deze maand ligt het boek ‘Je familiebedrijf overdragen’ in de boekhandel. Auteur Filip De Clercq heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de sector. Hij bundelt zijn kennis en ervaringen in 250 pagina’s die ondernemers voorbereiden op het loslaten van hun familiebedrijf.

Met FiLDOR begeleidt Filip De Clercq al jaren families in het overnemen, overlaten en ­fusioneren van hun familiebedrijven. Er is al veel literatuur over overdrachten, waarom dan dit boek? “Wat er tot vandaag beschikbaar is over overnames, is vooral theorie over technieken, financiële modellen en contracten. Dit is slechts een deeltje van een bedrijfsoverdracht. Het belangrijkste deel voor de overnemer is het menselijke en de emotionele impact op hem en zijn bedrijf. En daar ga ik in mijn boek veel dieper op in”, zegt Filip De Clercq, auteur van ‘Je familiebedrijf ­overdragen’.

250 pagina’s vol adviezen en waargebeurde verhalen.

Adviezen en waargebeurde verhalen

Het boek van 250 pagina’s dik is het resultaat van meer dan een jaar schrijfwerk. De eerste 200 bladzijden staan vol wetenschappelijk onderbouwde adviezen aangevuld met waargebeurde verhalen, weliswaar met fictieve namen. “De lezer krijgt een realistische blik op het verloop van een overdracht, met verhalen van bedrijven die vergelijkbaar zijn met diverse familiebedrijven in Vlaanderen. Daar kunnen ondernemers inspiratie uit putten voor hun eigen familiebedrijf”, gaat Filip verder. Het laatste deel van het boek is een handige verklarende woordenlijst met de meest voorkomende, voornamelijk Engels­talige, termen die ondernemers horen tijdens hun overdracht.

Dit boek hoort thuis op de nachttafel van elke familiale ondernemer vanaf 40 jaar die inzicht en een begeleidende tool wil om meer te weten te komen over een overdracht. “Het zet de zaakvoerder aan het denken en bereidt hem of haar voor op onoverkomelijke situaties. De effectieve uitrol van een overdracht duurt misschien 1 tot 2 jaar. De mentale voorbereiding van een overdracht van een familiebedrijf vergt 5 tot 10 jaar. Gedurende die periode kan men gemakkelijk teruggrijpen naar mijn boek.”

Filip stelt de ondernemers ook gerust: “Je hoeft geen schrik te hebben van een overdracht of van een zwart gat nadien. Je draagt over, maar blijft ondernemer. Ook na een overdracht zien we overdragers andere ondernemende activiteiten uitvoeren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details