Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Familiebedrijf Agristo verdubbelt omzet en volume in vijf jaar tijd
Hannelore Raes en Filip Wallays, co-CEO’s van Agristo.

Familiebedrijf Agristo verdubbelt omzet en volume in vijf jaar tijd

De hele wereld kan aardappelen van bij ons wel smaken

Door de familiale eigenheid te koppelen aan een grote innovatiedrang en steile ambities, ontwikkelde Agristo zich de afgelopen jaren tot een sterk groeiend bedrijf. Deze producent van diepgevroren aardappelproducten, met hoofdkantoor in Wielsbeke, exporteert vandaag over de hele wereld.

De aardappel zit diep geworteld in onze cultuur. Zo riep de overheid ooit zelfs speciaal het landbouwverlof in het leven en kregen kinderen vrij van school zodat ze konden meehelpen met de aardappeloogst. Voor dat manuele werk waren destijds alle extra handen welkom. 

Deze diepe vervlechting in ons maatschappelijk weefsel is vandaag nog steeds voelbaar in onze eetcultuur, maar evengoed in het bedrijfsleven. Dat bewijst het grote succesverhaal van Agristo. Dit familiebedrijf, dat in 1986 boven het doopvont werd gehouden, produceert diepgevroren aardappelbereidingen. “Dat is vandaag een heel breed gamma aan producten, gaande van de klassieke kroketten en frieten tot pakweg rösti’s en puree”, opent Hannelore Raes, co-CEO en lid van de tweede generatie binnen dit familiebedrijf.

Agristo investeerde de voorbije jaren fors in een nieuwe vestiging in Wielsbeke.

Doordachte keuzes

Dat de producten van Agristo in de smaak vallen, bewijzen de indrukwekkende groei­cijfers die het bedrijf kan voorleggen. “De voorbije vijf jaar hebben wij onze omzet en volume verdubbeld. De totale markt voor aardappelconsumptie is in volle groei. Die realiteit benutten we ten volle, door wereldwijd onze producten aan te bieden en heel bewust in te spelen op de eigenheid van iedere exportmarkt”, aldus Raes. 

Dat de aantrekkingskracht van de aardappel wereldwijd in de lift zit, heeft volgens Agristo te maken met de intrinsieke eigenschappen van dit voedingsproduct. De aardappel is namelijk niet alleen erg voedzaam, maar ook een heel duurzaam product. Toch is de groei van dit familiebedrijf vooral het gevolg van doordachte strategische keuzes, zoals het omarmen van innovatie en het inspelen op nieuwe groeiopportuniteiten.

Zo doet het bedrijf grote inspanningen om zijn energie- en waterverbruik drastisch te doen dalen. Dat blijkt bijvoorbeeld op de hypermoderne bedrijfssite in Wielsbeke, die het bedrijf in 2019 in gebruik nam. “Het water dat daar wordt gebruikt, halen we zelf uit de Leie. Nadat het is gezuiverd, zetten we het in voor onze processen en achteraf wordt het opnieuw gezuiverd en stroomt het terug de rivier in. Zulke innovaties willen we in de nabije toekomst verder gaan uitrollen”, vertelt Raes, die haar aandacht vandaag verdeelt over vier bedrijfssites. Naast de oorspronkelijke vestiging in Harelbeke en het nieuwe hoofdkwartier in Wielsbeke streek Agristo ook neer in Nazareth en het Nederlandse Tilburg.

De site in Wielsbeke is voorzien van de nieuwste technologieën.

Familiaal DNA gekoppeld met innovatiedrang

Om zijn ambities te kunnen blijven waarmaken, is Agristo continu op zoek naar extra medewerkers. Het besteedde daarom de afgelopen jaren heel wat aandacht aan zijn imago en uitstraling naar de buitenwereld. “We proberen het familiale DNA en de klassieke bouwstenen daarvan, zoals de pragmatische mentaliteit en de korte lijnen, te koppelen aan een durf om te vernieuwen en zoveel mogelijk ontwikkelingsmogelijkheden voor onze werknemers”, aldus Raes. 

“Dat deze aanpak loont, bewijzen de positieve resultaten van de tevredenheidsenquête onder onze medewerkers en het feit dat we er – ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt – toch in slagen om nieuwe mensen te blijven aantrekken. Dat is cruciaal, want zij maken uiteindelijk ons groeiverhaal mogelijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details