Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
DOET U OOK MEE MET DE PLASTIC SWITCH?
PMD-rolcontainer ook zakken aanbieden voor naturel folies, gemengde folies, spanbanden, piepschuim en harde kunststoffen.

DOET U OOK MEE MET DE PLASTIC SWITCH?

Als geïntegreerd milieubedrijf verwerkt Vanheede Environment Group jaarlijks meer dan 1 miljoen ton afval. Ruim 15.000 klanten doen beroep op haar diensten en expertise in afvalmanagement. Tijdens een proefproject stelde de afvalverwerker vast dat bij 40% van de klanten nog materiaal in het restafval zat, dat te recycleren is. Met De Plastic Switch kunnen bedrijven hun plastics op een haalbare manier laten inzamelen en verwerken, zoals wettelijk verplicht. De eerste resultaten van dit project zijn hoopvol.

Met meer dan 800 medewerkers, verspreid over 14 vestigingen in België, Luxemburg en Frankrijk, behoort afvalverwerker Vanheede Environment Group tot de top 5 in de Benelux en Frankrijk. De onderneming beheert ruim 2300 afvalstromen, met als motto “Towards a circular world, in a sustainable way”. Vanheede verwerkt elke afvalstromen tot een nieuwe grondstof en tot energie, in zowel eigen als externe verwerkingssites. Dat levert maar liefst 53 miljoen kWh groene energie op, goed voor het verbruik van 15.000 huishoudens, en 510.000 ton nieuwe grondstoffen.

Ondanks de grote hoeveelheden ingezameld afval, is Vanheede ervan overtuigd dat ook de kwaliteit van het materiaal van groot belang is. Op dat vlak is er nog werk aan de winkel Het aanbieden van duurzame, efficiënte en economische oplossingen in afvalmanagement is een proces dat voortdurend op peil moet worden gehouden. Een van die manieren is het volume van selectief ingezamelde kunststoffen bij bedrijven groter maken en zo recycleerbaar materiaal dat vandaag nog in het restafval belandt, te recupereren. De Plastic Switch is een nieuwe logistieke oplossing voor de duurzame inzameling van plastics, die dit haalbaar maakt voor iedereen.

De perswagens van Vanheede halen in heel België recycleerbaar materiaal op.

Succesvol proefproject

De lijst van afvalstromen in bedrijven is lang: van papier en karton tot PMD, van voedingsafval tot glas, van isolatiemateriaal tot groenafval… De wettelijke spelregels voor afvalbeheer worden trouwens steeds strenger. Zo bent u als bedrijf in Vlaanderen in de toekomst verplicht om 23 afvalstromen selectief in te zamelen, waaronder ook PMD, folies, EPS (piepschuim) en harde kunststoffen. Die wettelijke verplichting geeft recyclage een forse duw in de rug.

Hoe scoren Vlaamse bedrijven in de praktijk op dit punt? De afvalspecialisten van Vanheede Environment Group namen de proef op de som. In de regio Roeselare controleerden ze gedurende twee weken nauwgezet de restafvalcontainer van een 500-tal klanten. Daaruit bleek dat bij maar liefst 40% van de klanten nog recycleerbaar materiaal in het restafval zat. Concreet ging het om papier en karton, PMD, folies, harde kunststoffen, EPS en spanbanden.

6 soorten plastics opgehaald in één ronde

Via deze duurzame inzamelronde van De Plastic Switch mogen klanten naast hun PMD-rolcontainer ook zakken aanbieden voor naturel folies, gemengde folies, spanbanden, piepschuim en harde kunststoffen. Zo kunnen alle plastics worden aangeboden en gerecycleerd. 

Een nieuwe aanpak die goed is voor de klant én het milieu. Het volume van (duur) restafval daalt immers, er komt minder afval in de verbrandingsoven terecht en tegelijk stijgt het recyclagepercentage van de klant. Zo voldoet hij nog beter aan de wettelijke verplichting en geeft hij zijn imago als duurzame en milieubewuste onderneming een boost. 

Veelbelovende cijfers

De cijfers bewijzen het succes van deze nieuwe aanpak. Tijdens het proefproject in Roeselare gaf 30% van de klanten aan dat ze willen meewerken via een startpakket. Door dat succes moest Vanheede zelfs haar ophaalrondes herschikken. Vandaag maken al 2350 klanten gebruik van de Plastic Switch-zakken voor de inzameling van de plastics. Het project wordt nu verder uitgerold in Vlaanderen. In het najaar is Wallonië aan de beurt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details