Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Betaalmogelijkheden in Belgische horecabedrijven: de regels op een rijtje

Betaalmogelijkheden in Belgische horecabedrijven: de regels op een rijtje

Als horecaondernemer is het belangrijk om te weten welke betaalmogelijkheden je jouw klanten moet aanbieden of maar beter kunt aanbieden. Zo moet je niet alleen contant geld aanvaarden, maar is het tegenwoordig ook verplicht om een elektronische betaalmethode aan te bieden. Er zijn verschillende opties, maar er moet in ieder geval met een aantal wettelijke regels rekening worden gehouden.

Contant geld aanvaarden

Contant geld is een wettelijk betaalmiddel en dient te worden geaccepteerd. Cashbetalingen mogen niet zomaar worden geweigerd, dat volgt uit een Europese verordening. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag dit worden geweigerd, namelijk wanneer de klant met meer dan vijftig munten voor één betaling wil betalen. Als de handelaar niet voldoende wisselgeld heeft, kan men uitzonderlijk ook weigeren. Verder mag men weigeren als het aangeboden biljet niet in verhouding staat tot het bedrag van de aankoop, bijvoorbeeld een biljet van 500 euro om een pintje van 2,5 euro te betalen.

Elektronische betaalmethode is verplicht

Het is voor horecaondernemers in België verplicht om minstens één elektronische betaalmethode aan te bieden. Dit geldt voor alle horecabedrijven, ongeacht hun omvang, die met consumenten te maken krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een elektronische betaalmethode aan te bieden. Een van de meest gebruikte methoden is de betaalterminal. Hierbij kan de klant zijn bankkaart of creditcard gebruiken om te betalen. Je kunt een betaalterminal kopen of huren.

Vaste of mobiele betaalterminal

Qua betaalterminals zijn er diverse merken en modellen beschikbaar. Het is belangrijk om goed te kijken naar de eigenschappen van de verschillende terminals, zodat je de beste keuze maakt voor jouw horecabedrijf. Voor horecaondernemers is een mobiele betaalterminal sowieso vaak de beste optie. Hierbij kan de klant aan tafel afrekenen, wat zorgt voor een snellere en efficiëntere afhandeling. Ook op drukke terrassen is het gebruik van een mobiele betaalterminal ideaal. De mobiele betaalterminal prijs ligt in principe niet hoger dan die van een vaste betaalterminal, hoewel het een en ander natuurlijk afhankelijk is van het gekozen model.

Andere vormen van elektronisch betalen

Naast de traditionele betaalterminal zijn er nog andere elektronische betaalmethoden die horecaondernemers kunnen aanbieden. Een interessante optie is bijvoorbeeld Payconiq. Met Payconiq kunnen klanten eenvoudig en snel betalen met behulp van hun smartphone. Het werkt door middel van een QR-code die gescand wordt met de Payconiq-app. De betaling wordt vervolgens direct uitgevoerd. Het is belangrijk om op te merken dat het accepteren van digitale maaltijdcheques weliswaar is toegestaan, maar hiermee voldoe je niet aan de verplichting om een elektronische betaalmethode aan te bieden. Hetzelfde geldt voor cryptomunten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details