Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Batterijpark verrijst in Ruien bij Kluisbergen

Batterijpark verrijst in Ruien bij Kluisbergen

Een onmisbare schakel in de energietransitie

In Ruien bij Kluisbergen wordt het gloednieuwe batterijpark “Ruien Energy Storage” gebouwd, in opdracht van Nippon Koei Energy Europe. De werken zouden voor het einde van het jaar klaar moeten zijn. Dan wordt dit het grootste batterijpark dat ooit is aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet. Multitechnisch dienstverlener SPIE Belgium werkt mee aan de realisatie.

SPIE Belgium is verantwoordelijk voor het uitvoeren van werken die direct gelinkt zijn aan de installatie van de batterijen: funderingen, bekabeling, transformatoren, schakelinfrastructuur, camerabewaking, verlichting, omheining, enz. Jochen Dewaele is als project manager verantwoordelijk voor “Ruien Energy Storage”.

Jochen Dewaele: We zijn trots dat we met SPIE Belgium onze schouders mochten zetten onder dit groene initiatief. Het batterij-energieopslagsysteem in Ruien is het grootste batterijpark in Vlaanderen. Het telt 84 batterijcontainers met een totale capaciteit van 100MWh. Dat kan je vergelijken met 22.000 thuisbatterijen. De batterijen zijn rechtstreeks gekoppeld op het hoogspanningsnetwerk van Elia.

Hoe gaat dit batterijpark werken in de praktijk?

Jochen Dewaele: De batterijen zelf zijn voor 50 procent geladen. Op die manier kunnen ze op elk moment elektriciteit opnemen of afgeven. Wanneer er een overvloed is aan elektriciteit, dan nemen ze energie op. Is er een tekort, dan geven ze energie terug. Concreet: de energie wordt bijvoorbeeld ’s middags opgeslagen wanneer de zon volop schijnt. En wordt enkele uren later vrijgegeven, wanneer mensen veel stroom verbruiken en er geen zonne-energie meer beschikbaar is. Dat gaat over korte tijdspannes. Het is niet de bedoeling om hier grote massa’s energie op te slaan. Dit systeem is bedoeld om korte energiedippen en -pieken op te vangen. Op die manier kunnen we het netwerk van Elia stabiliseren.

Jochen Dewaele (rechts): “We zijn trots dat we met SPIE Belgium onze schouders mochten zetten onder dit grootste batterijpark in Vlaanderen.”

Wat is de ‘groene’ meerwaarde van een batterijpark als dit?

Jochen Dewaele: Met dergelijke batterijparken maken we de integratie mogelijk van groene energie in het netwerk. Zo verzekeren we ook de stabiliteit en de flexibiliteit van het elektriciteitsnetwerk. Er kunnen bijvoorbeeld meer zonnepanelen en windturbines op het net worden geplaatst zonder dat de stabiliteit van het netwerk in het gedrang komt. Bij een teveel aan windenergie moeten de windturbines soms worden stilgelegd omdat er meer energie geproduceerd wordt dan er wordt verbruikt. Op die manier voorkom je overproductie, wat het stroomnet zou kunnen overbelasten. Via een batterijpark kunnen we de overtollige energie die anders verloren gaat, kortstondig opslaan.

Hoe zie je dit evolueren in de toekomst?

Jochen Dewaele: De komende jaren zal steeds meer groene elektriciteit in o.a. de Belgische Noordzee, maar ook op land opgewekt worden. Batterijparken zoals in Ruien zijn dan een noodzaak. Dergelijke opslagsystemen zullen een steeds belangrijkere rol spelen om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden en om hernieuwbare energie op te slaan voor momenten met weinig zon en wind.

Maar nogmaals: met een batterijpark kunnen we enkel op korte termijn energie opslaan en leveren, we kunnen geen volledige dagen zonder wind of zon opvangen. Hiervoor moet er gekeken worden naar andere technologieën zoals waterkrachtcentrales en waterstofgas. Met nog meer batterijparken kunnen we in een latere fase mogelijk wel de (op)start van gascentrales voorkomen.

Via een batterijpark kunnen we de overtollige energie van zonnepanelen en windturbines kortstondig opslaan.

Kunnen batterijparken helpen het energieprobleem op te lossen?

Jochen Dewaele: Ze zijn in elk geval een deel van de oplossing. Batterijparken zijn een belangrijke schakel in de energieproblematiek en ze kunnen helpen het energietekort op te lossen. Hoe flexibeler we met energie kunnen omgaan, hoe meer we kunnen kiezen voor groene en betaalbare oplossingen. Eén batterijpark maakt een verschil, maar om echt een omslag te maken in hoe we omgaan met energie, hebben we er meer nodig.

Door dit ene batterijpark kunnen we bijvoorbeeld niet alle windturbines in België voortdurend laten draaien. Daarvoor hebben we meer parken nodig. Maar het is zeker een goed begin!

Wat is het belang van dit project voor SPIE?

Jochen Dewaele: De energietransitie is ingezet, dat merk je aan de verschillende projecten en initiatieven daarrond. Hernieuwbare energie speelt daarin een heel belangrijke rol. Dat we met SPIE, via de uitbouw van dit batterijpark in Ruien, onze rol kunnen spelen als ‘enabler’ van energietransitie is belangrijk voor ons.

Wij gaan zoveel mogelijk aan de slag met groene projecten. We proberen ons aandeel daarin elk jaar te vergroten. “Zoveel mogelijk ‘aan’ zetten zonder de planeet uit te zetten”, is niet voor niets onze slogan. Die maken we ook echt waar door de projecten waarvoor we ons engageren.

Zijn batterijparken wel duurzame projecten?

Jochen Dewaele: De technologie die gebruikt wordt voor de batterijen evolueert voortdurend. Zo wordt bij onze partners nu bij voorkeur gekozen voor kobaltvrije batterijen. Kobalt is bijzonder milieuonvriendelijk en wordt vaak in mensonwaardige omstandigheden ontgonnen. Het doel is om het volledig te vermijden, door gebruik te maken van groene en kobaltvrije batterijen.

We houden ook rekening met ons energieverbruik tijdens de bouwfase van een project. We zetten zo weinig mogelijk dieselmotoren in en kiezen bij voorkeur voor nieuwe graafmachines met een veel lagere CO2-uitstoot. We maken continu de oefening om een groener alternatief te voorzien. Ons wagenpark is nu bijvoorbeeld al deels elektrisch. Als er nu over heel Vlaanderen nog voldoende laadpalen geplaatst worden, dan komt ook dat goed. (lacht)

Wat SPIE betreft blijft het niet bij dit ene batterijpark?

Jochen Dewaele: Zeker niet. In de toekomst willen we graag meer batterijparken bouwen, in België en elders in Europa. Er is bijvoorbeeld interesse vanuit SPIE Deutschland & Zentraleuropa. Onze Duitse collega’s komen alvast kijken hoe we dit project in Ruien hebben aangepakt om dan met onze kennis en expertise ook batterijparken te bouwen in Duitsland. Onze samenwerking met Nederland is ook versterkt. Hoe meer landen er volgen, hoe beter.

De interesse voor batterijparken is sowieso sterk groeiend, dat merk ik aan het grote aantal aanvragen. En dat is alleen maar positief. Ook in België wordt er op korte termijn een grote groei verwacht. De batterijmarkt zit echt in een stroomversnelling.

De ligging van de Ruien Energy Storage is ook een beetje symbolisch, niet?

Jochen Dewaele: Eigenlijk wel. Het batterijpark werd gebouwd op het terrein van een oude kolencentrale. Dat heeft inderdaad ook een mooie symbolische waarde. Op de resten van het oude bouwen we een nieuwe technologie voor energieopslag. Qua milieuswitch kan dat tellen!

Na zijn voltooiing zal dit batterijpark in ­Ruien het grootste zijn dat ooit is aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet. Voorlopig, want de evolutie gaat zeer snel. We zijn blij dat we met onze kennis en expertise een positief verschil kunnen maken! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details