De wereld van industriebouw besteedt hoe langer hoe meer aandacht aan architectuur. Vulsteke Bedrijfsgebouwen uit Kortemark is op dat vlak een referentie, die de efficiëntie en bouwsnelheid van industriebouw combineert met een hoogwaardige esthetiek. Ook voor Shopping Zoersel combineerde het familiale aannemingsbedrijf de vertrouwde bouwprocessen met spraakmakende architectuur van de hand van mertens-architecten.
Het was architect Stijn Mertens die het ontwerp voor het nieuwe shoppingcenter mocht uittekenen voor bouwheer RPD. De voormalige site van Okay Meubelen vormde het canvas voor een nieuw retailpark van 10.300 vierkante meter met 250 parkeerplaatsen. mertens-architecten vond in Vulsteke Bedrijfsgebouwen vervolgens een goede bouwpartner. De eerste samenwerking tussen beide partners werd gesmaakt, ondertussen zijn al nieuwe gezamenlijke projecten in de maak.
Wie Rodendijk 18 in Zoersel benadert, kan niet anders dan zich vergapen aan de indrukwekkende luifel. Die beslaat 730 vierkante meter en is de absolute eyecatcher van het complex. “Als je van Zoersel komt, is dit het eerste gebouw op de hoek, op de kop van de straat. Dat vroeg om een blikvanger”, schetst Stijn Mertens de site. “De straat wordt gedomineerd door lintbebouwing, terwijl de andere kant van de site doorloopt in landbouwgebied. De uitdaging was dus tweeledig: de aandacht trekken en tegelijk de natuurlijke overgang tussen de twee gebieden mogelijk maken.” De architect accentueerde de hoek met de indrukwekkende houten luifel en koos voor groene accenten, houten zitbanken en integreerde zelfs een boom in de architectuur.
Bouwheer Philippe Vanderpoorten van RPD had, net als de architect, meteen een goed gevoel bij Vulsteke Bedrijfsgebouwen. Deze familiale bouwonderneming biedt een totaalpakket voor industriebouw en maakt het verschil omdat ze uitzonderlijke architecturale concepten aankan en een hoogwaardige afwerking garandeert. Ook na sterke groei, blijven de familiale waarden diepgeworteld, tot op de werf. “Luc Vulsteke kwam zelf ter plaatse en dat gaf meteen vertrouwen”, herinnert de bouwheer zich. “We hadden van bij de start een goed contact. De offerte en aanbesteding liepen vlot en hij gaf zijn ongezouten mening, inclusief suggesties voor verbetering. Hun West-Vlaamse no-nonsense aanpak, daar was ik meteen voor gewonnen.”
Uiteraard speelde ook prijs een belangrijke rol bij de keuze voor de uitvoerende partij. “Ze begrepen wat we wilden en boden meer verfijning voor ons budget. Anderen kwamen met goedkope alternatieven, die lelijk waren. Vulsteke was realistisch en duidelijk, ook als de beoogde kwaliteit een prijskaartje had”, zegt Vanderpoorten. “Zo stelde het bouwteam onder meer voor om een thermowood ayous te gebruiken voor de luifel in plaats van grenenhout, werd de bestrating in beton uitgevoerd en niet in klinkers, en is de vitrine uitgevoerd in panelen van 2 meter in plaats van slechts 1,5 meter breed. Niet bepaald besparingen op het initiële ontwerp, maar wel wat nodig was om tot een hoogwaardig resultaat te komen.”
Als architect en bouwheer de troeven van hun aannemer bespreken, vallen vooral flexibiliteit en een constructieve aanpak op. In tegenstelling tot een klassieke aannemer, die uitgaat van een lastenboek, gaat Vulsteke Bedrijfsgebouwen uit van een forfaitair bedrag. “Ze denken oplossingsgericht mee en zetten uitdagingen om in opportuniteiten. Door de open communicatie en het goede overleg hadden we een vlotte werf”, deelt Stijn Mertens zijn ervaring nog. “Samen losten we alle problemen snel op, met flexibiliteit en oog voor detail. En net die aanpak en hoogwaardige afwerking maakten het verschil.”