Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Activo Bedrijfsvastgoed merkt groeiende aandacht voor duurzame gebouwen

Activo Bedrijfsvastgoed merkt groeiende aandacht voor duurzame gebouwen

Bedrijven vinden steeds moeilijker een geschikte locatie. Er heerst een duidelijke krapte op de markt van het bedrijfsvastgoed. Dit zadelt heel wat ondernemers op met een heus huisvestingsvraagstuk. “Activo Bedrijfsvastgoed staat klaar met oplossingen voor middelgrote tot grote ondernemingen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen”, vertelt managing director Ivo De Muynck. 

Voor deze toenemende spanning in de markt zijn er verschillende oorzaken. Ten eerste werkt het gunstige investeringsklimaat de groeiende vraag naar panden en gronden duidelijk in de hand. Daarnaast wordt iedere aankoop bemoeilijkt door de vaak erg complexe en langdurige vergunningsprocedures van de overheid. Tot slot is ook de zogenaamde “omgekeerde delokalisatie”, de terugkeer van maakindustrie naar eigen contreien, een belangrijke factor. Na jaren van verplaatsingen naar het buitenland wil steeds meer industrie zich dichter bij huis gaan vestigen, om zo kortere logistieke ketens mogelijk te maken.

“In tegenstelling tot vroeger is bedrijfsvastgoed vandaag een heel duidelijke vraagmarkt, wat het voor ondernemers erg moeilijk maakt om iets te vinden dat voldoet aan de eigen noden”, vertelt Ivo De Muynck. “Hen waar mogelijk ondersteunen in dit proces, is de reden van ons bestaan.” 

“Een ondernemer zal maar iets willen kopen als hij een volledig beeld heeft van de locatie van zijn nieuwe huisvesting.”

Een complexe materie

Bedrijfsvastgoed is een complexe materie. “Zowel op bouwtechnisch, fiscaal als op regulerend vlak proberen wij daarom gepaste ondersteuning op maat te bieden. Klanten komen eigenlijk niet zozeer naar ons om een gebouw te kopen, maar om een volledige oplossing voor hun huisvestingsprobleem te verkrijgen. Eigenlijk zijn wij een huwelijksbureau voor bedrijven en hun potentiële nieuwe gebouwen of locaties”, gaat De Muynck verder. 

Ondernemers kunnen bij Activo Bedrijfsvastgoed dus terecht voor een brede waaier aan dienstverlening rond vastgoed, gaande van waardebepalingen tot advies op maat. Indien gewenst kunnen ze hierbij ook steeds rekenen op de volledige discretie. “Wij zijn specia­list in het verkopen van panden zonder dat hier enige ruchtbaarheid aan wordt gegeven”, verduidelijkt Ivo De Muynck. Cruciaal in dit verhaal is dat de dienstverlening steeds probeert te beantwoorden aan de gepersonaliseerde noden van de klant.

“Een ondernemer zal maar iets willen kopen als hij een volledig beeld heeft van de locatie van zijn nieuwe huisvesting. Technische aspecten zoals pakweg milieuvergunningen of de bodemsituatie moeten eerst volledig in kaart kunnen worden gebracht, vanzelfsprekend zullen wij dus ook hier onze expertise aanbieden.” 

Gewijzigd verwachtingspatroon

Dat laatste wint de jongste jaren duidelijk aan belang. De groeiende aandacht voor duurzaamheid heeft immers duidelijk invloed op het verwachtingspatroon van ondernemers. “Vroeger werd er aan een fabrieksgebouw weinig aandacht besteed, vandaag is dit het uithangbord van een bedrijf. Hier willen ze met andere woorden mee aantonen dat ze zich bewust zijn van hun positie in de bredere samenleving. Daar hoort een inzet op duurzaamheid uiteraard bij”, aldus Ivo De Muynck. 

Met andere woorden: het zijn uitdagende tijden in de wereld van het bedrijfsvastgoed. Voor een gespecialiseerde speler als Activo Bedrijfsvastgoed biedt dit vooral kansen om zich extra te onderscheiden. “Onze high-end dienstverlening is vandaag relevanter dan ooit”, besluit de Muynck. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details