Genot mag je niet verwarren met geluk. Hoe meer genot je najaagt, hoe minder gelukkig je intrinsiek wordt. Vandaar mijn pleidooi om ons geluk te vinden in het ‘nu’, en een crisis om te zetten in een kans.
Nog nooit eerder waren er zoveel mensen met mentale klachten zoals depressies en burn-outs. We streven constant naar meer en beter. Dat komt vaak uit een bepaalde bewijsdrang van vroeger. Mijn conclusie is: we zitten met z’n allen in een comfortcrisis. We hebben alles, maar we beleven het niet zo.
Dat is een fenomeen dat ook vaak terugkomt bij ondernemers: ze willen of kunnen niet stoppen met het najagen van succes. Wie onderneemt, blijft geregeld zijn of haar grens verleggen vanuit een verkeerd doel en staat dan niet meer stil bij de oorspronkelijke intentie achter de business of het ondernemerschap. Ook hier zien we dat hoe meer succes die mensen najagen, hoe minder groot hun geluksbeleving wordt.
Een basisvoorwaarde om bevrijd te worden uit de comfortcrisis, is energie hebben. Zonder energie is het niet simpel om daadkrachtige beslissingen te nemen. Een van de problemen die zich echter stelt, is dat mensen hun energie zo hard weggeven dat ze zich er niet meer door kunnen opladen.
Elke dag ondervind ik als kinesioloog en therapeut de fysieke uitingen van deze comfortcrisis in mijn het advies dat ik daarom aan heel veel ondernemers meegeef, is: slow down to speed up. Door een stap opzij te zetten om alles te overschouwen, kan je opnieuw ontdekken wat echt belangrijk is en je doelen bijstellen op zo’n manier dat het je innerlijke tevredenheid vergroot. Dat betekent voor de meesten een grote stap uit hun comfortzone, maar net daardoor kom je soms tot andere inzichten en nieuw geluk. Het is mooi om te merken hoe mensen zich verder ontwikkelen en profileren, na het vinden van een nieuwe balans.
Tom De Prest
Auteur van ‘De comfortcrisis’
Manueel neurotherapeut en kinesioloog