Koffie blijft een basisbehoefte op de werkvloer
Weinig zaken zijn zo vervlochten met elkaar als koffie en de werkvloer. Sterker nog, de voorbije jaren groeide steeds meer het besef dat koffie tijdens de werkuren op het werk veel meer is dan louter een warm drankje. Precies daarom kijken koffieleveranciers – ondanks de historisch hoge koffieprijzen – optimistisch naar de toekomst van kantoorkoffie. “Het heeft rechtstreeks invloed op het welzijn op het werk.”
Hoewel thuiswerk sinds de coronapandemie ingeburgerd is, investeren bedrijven meer dan ooit in kwalitatieve voorzieningen op de werkvloer. Lekkere koffie is daar één van de uitvloeisels van. Koffieleveranciers hebben vooral hun aanbod gediversifieerd en uitgebreid. “Er is een upgrade aan de gang, wat kwaliteit betreft. Machines met oploskoffie of vriesdroog worden steeds zeldzamer. Er wordt meer en meer geopteerd voor machines met bonen”, vertelt Kim Van Rossem, die bij Miko Coffee Service verantwoordelijk is voor de kantoor- en horecamarkt in België. “We voelen dat mensen thuis kwalitatievere koffie drinken en dat ook verwachten op het werk.”
“We zien onder meer dat, wanneer de werkgever enkel koffie van lage kwaliteit voorziet, dit vaak leidt tot initiatieven waarbij collega’s zelf gaan samenleggen om toch over betere, kwalitatievere koffie te kunnen beschikken. Dat is zeker zo bij jongere werknemers, die over het algemeen meer belang hechten aan kwaliteit en minder aan kwantiteit”, pikt Pieter-Jan Goemaere in. Hij is medezaakvoerder van De Witte Zwaan, een kleinere koffieleverancier die zich bewust richt op kleinere kmo’s.
Die kwaliteitsinjectie leidt over het algemeen ook tot een bewustere omgang met de koffiebonen die in deze machines verdwijnen. “Duurzaamheid en eerlijke prijzen zijn hot topics. in de kantorenmarkt bedraagt het aandeel van gecertificeerde koffie bij ons al 50 procent, en de verwachting is dat dit zal blijven stijgen”, aldus Van Rossem, die hierin volmondig wordt bijgetreden door Goemaere: “Vooral kwaliteit en het achterliggende verhaal van eerlijke koffie zijn van belang. Mensen willen vandaag weten waar hun koffie vandaan komt en hoe die verwerkt wordt.”
Ook de fysieke plaats die deze koffiemachines innemen op het werk is in evolutie. “Steeds meer bedrijven kiezen voor duidelijke coffee corners in plaats van heel wat machines, die verspreid staan over de werkomgeving. In grote bedrijven wordt er zelfs steeds vaker geopteerd voor een concept met eigen barista, om het gevoel van een koffiebar binnen te brengen”, stelt Kim Van Rossem. “Bedrijven willen vooral een soort rustmoment en stimulans bieden. Het werkt verbindend en motiverend en heeft zo rechtstreeks invloed op het welzijn op het werk”, vult Goemaere aan.
Dat koffie, zowel letterlijk als figuurlijk een belangrijke plaats heeft op het werk, klinkt vanzelfsprekend, maar valt toch op als we de kostprijs van dit verhaal mee in rekening brengen. Door de historisch hoge grondstofprijzen van de voorbije jaren, en zeker de voorbije maanden, staat de koffieprijs namelijk ongezien hoog. “We spreken sinds november vorig jaar over stijgingen tot wel 50 procent voor de grondstoffen, ook door de speculaties binnen de markt”, aldus Pieter-Jan Goemaere.
Bovendien zijn er voorlopig geen indicatoren dat de prijzen snel weer zullen dalen. Kim Van Rossem: “Dit heeft te maken met de klimaatverandering, waardoor veel koffieplantages noodgedwongen moeten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Hierdoor wordt machinaal plukken moeilijker en wordt er terug met de hand geplukt, wat uiteraard duurder is. Daarnaast blijft de vraag naar koffie in Azië verder stijgen. Ook dat drijft de prijs op.”
De koffieleveranciers zien zich verplicht om deze prijsstijgingen gedeeltelijk door te rekenen aan hun klanten. Toch leidt dat vooralsnog niet tot een vermindering van het aantal werkplekken dat gratis koffie aanbiedt. “Bedrijfsleiders en facilitaire managers zijn zich zeer goed bewust dat koffie in de ogen van veel werknemers rechtstreeks wordt gelinkt aan welzijn, waarop in de huidige tijdsgeest niet snel zal worden beknibbeld”, verduidelijkt Van Rossem.
Eenzelfde geluid is te horen bij De Witte Zwaan. “Ik denk niet dat de prijs per tas opweegt tegen wat er zou gebeuren als je je werknemers vandaag hun kwalitatieve koffie zou afnemen, want dan breekt er bij manier van spreken een opstand uit. Men gaat altijd kiezen voor kwaliteit en zal er ook voor willen blijven betalen. Daar ben ik 100 procent van overtuigd”, besluit Goemaere.