Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
26 procent
Hans De Witte doet onder meer onderzoek naar de psychologische gevolgen van jobonzekerheid.

26 procent

26 procent van alle jobs in ons land loopt het risico om vervangen te worden door artificiële intelligentie of een andere vorm van automatisering. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “Toch moeten we voorzichtig omspringen met dergelijke conclusies”, reageert Hans De Witte, professor arbeidspsychologie aan de KU Leuven. 

Sinds de succesvolle lancering van ChatGPT is AI niet uit het nieuws weg te slaan. Rekening houdend met het feit dat deze technologie de komende jaren nog veel performanter zal worden, zal ook de arbeidsmarkt erdoor worden beïnvloed. Een OESO-rapport dat deze zomer gepubliceerd werd, stelt dat 27 procent van alle jobs in de OESO-landen mogelijks zullen verdwijnen “door de aankomende AI-revolutie”. Hierbij gaat het vooral om hoogopgeleide jobs. België scoort met 26 procent pal op het gemiddelde. 

Hans De Witte: “We moeten voorzichtig zijn met deze conclusies omdat ze uitgaan van een sterke vereenvoudiging van wat een job eigenlijk is. Men reduceert dit tot een beperkt aantal skills en taken en bepaalt dan in welke mate deze automatiseerbaar zijn. Dat is uiteraard een grove vereenvoudiging van de realiteit. Precies daarom mag de berichtgeving over dit soort van onderzoeken ook genuanceerder zijn. Zeker omdat het verspreiden van dergelijke conclusies een negatieve impact heeft op het welbevinden van mensen op het werk, omdat het de gevoelens van angst en onzekerheid doet toenemen.”

“In de huidige context is dat zeker niet zonder gevaar. Uit onderzoek blijkt dat slecht weinigen verwachten dat hun beroep volledig zal verdwijnen omwille van automatisering. Ongeveer een derde van de beroepsbevolking heeft wel het gevoel dat de skills die nodig zijn voor hun beroep fundamenteel zouden kunnen veranderen, onder meer door de technologische ontwikkelingen. Aan mensen die dit ervaren, adviseer ik: ga eens na in hoeverre deze vrees voor jou echt reëel is. Want ook hier pleit ik voor meer nuance. Zo vergt iedere job specifieke digitale skills en is het niet zo dat iedereen in de digitale toekomst alles zal moeten kunnen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?