Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Mark Delboo: “Ondanks houding Vlaamse belastingdienst blijft schenken via een maatschap interessant”
Mark Delboo: “Een maatschap blijft een praktische manier om je vermogen over te dragen, maar je moet ervoor zorgen dat de controle op de juiste wijze wordt georganiseerd.”

Mark Delboo: “Ondanks houding Vlaamse belastingdienst blijft schenken via een maatschap interessant”

Blijft het mogelijk om je vermogen via een maatschap belastingvrij door te geven aan de volgende generatie? Die vraag is actueel, nadat de Vlaamse belastingdienst VLABEL in enkele dossiers heeft geoordeeld dat een te grote controle binnen de maatschap voor de schenker van het vermogen, een vorm van fiscaal misbruik inhoudt. Zakenadvocaat Mark Delboo blijft overtuigd van de mogelijkheden van de maatschap, op voorwaarde dat de structuur op de juiste manier wordt georganiseerd.

De maatschap is een flexibel vehikel dat in ons land erg populair is om familiaal roerend vermogen over te dragen. “Het houdt in dat het eigendomsrecht al overgaat naar de kinderen, maar dat zij er niet meteen vrij over kunnen beschikken. De ouders behouden een zekere vorm van controle, die bijna altijd blijft bestaan tot aan het overlijden van de schenker”, legt Mark Delboo uit. “Aan de schenking worden in de meeste gevallen ook voorwaarden of een last verbonden, zoals een rendementsuitkering van 3% per jaar, die de schenker toelaat om in zijn onderhoud te voorzien.”

Bijzonder aan deze structuur is dat de schenker ook de mogelijkheid heeft om nog een aantal beslissingen te nemen met betrekking tot het vermogen. “Het is een zeer lichte structuur, waarbij de aandeelhouders onder elkaar beslissen wat de duurtijd is van de vennootschap, hoe het stemrecht wordt georganiseerd en welk mandaat de zaakvoerders krijgen. De ingebouwde controle voor de schenker laat toe om bijvoorbeeld van bank of vermogensbeheerder te veranderen of om een meer defensief beheersprofiel te kiezen. Maar juridisch gezien is het vermogen wel degelijk geschonken, je kan de middelen dus niet meer aan iemand anders wegschenken.”

Controlebehoud onder vuur

Via een maatschap is er dus in principe geen schenkbelasting verschuldigd bij het overlijden van de schenker. Maar VLABEL heeft de jongste tijd enkele negatieve beslissingen genomen. Zo oordeelde de dienst dat het ging om “fiscaal misbruik wegens een quasi-totaal en levenslang controlebehoud … Hierdoor kunnen de kinderen niet zelf beslissen om het door hen ontvangen vermogen te activeren of in het economisch circuit te investeren.”

Hoewel er al honderden dossiers zonder probleem passeerden, ziet de administratie sinds enige tijd toch strikter toe op de maatschap. “Wanneer de organisatie van het geschonken vermogen gebeurt via een maatschap met zeer verregaande controle voor de zaakvoerder, ziet VLABEL dat soms als een schenking onder de opschortende voorwaarde van het overlijden van de schenker. In dat geval is het van oordeel dat het vermogen nog op naam van de schenker staat en dat er toch erfbelasting verschuldigd is bij het overlijden”, legt de topman van DELBOO Advocaten uit.  

Mark Delboo: “De maatschap is een zeer lichte structuur, waarbij de aandeelhouders veel vrijheid genieten om onderling afspraken te maken.”

Die interpretatie werd reeds van tafel geveegd door het hof van beroep in Gent. Mark Delboo: “Zelfs een verregaand controlebehoud bij een schenking doet geen afbreuk aan het feit dat er in de maatschap een onmiddellijke eigendomsoverdracht plaatsvindt. Het blijft dus een praktische manier om je vermogen over te dragen, maar je moet ervoor zorgen dat de controle op de juiste wijze wordt georganiseerd, zodat ze niet als verregaand of excessief wordt beschouwd.”

Waar moet je op letten?

De zakenadvocaat ziet verscheidene mogelijkheden om een controlebehoud te voorzien met het nodige evenwicht. “Een eerste vraag is: wie heeft het voor het zeggen in het dagelijks bestuur van de maatschap? Wanneer de ouders als zaakvoerder worden aangesteld, kan je dat mandaat beperken tot de leeftijd van 80 jaar. Je kan doorheen de tijd ook bijkomende zaakvoerders aanstellen, om de macht van de schenker geleidelijk af te bouwen.”

Ook rond het eigendomsrecht van de maatschap kunnen voorzorgen worden ingebouwd. “Wij zetten maatschappen op waarbij de kinderen meteen alle aandelen hebben en de ouders de facto geen eigenaar meer zijn. Op die manier valt de maatschap sowieso buiten de nalatenschap en hoef je bij een overlijden niets aan te geven”, stipt Delboo aan. “We verzekeren de controle evenwel doordat de schenker als zaakvoerder een vetorecht krijgt bij een statutenwijziging. Daardoor kan hij niet uit zijn rol worden gezet.”

“Om het eigendomsrecht van de kinderen te bevestigen, is het aangewezen om een dividend uit te keren vanuit de maatschap. Ook dat is een duidelijk bewijs dat zij de eigenaars zijn en dat het vermogen niet meer aan de ouders toebehoort”, besluit Mark Delboo. 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met DELBOO Advocaten.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer 056 - 62 51 00 E-mailadres info@delbooadvocaten.be Website delbooadvocaten.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten