Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Gloednieuw House of Manufacturing in Kortrijk

Gloednieuw House of Manufacturing in Kortrijk

In september 2024 werd in Kortrijk het expertise- en ontmoetingscentrum House of Manufacturing geopend. Bedrijven uit de maakindustrie kunnen er inspiratie opdoen om hun transformatie naar industrie 4.0 te versnellen. Ze krijgen ook ondersteuning en advies op maat van de projectpartners Agoria, Sirris en POM West-Vlaanderen. Via het Technicum van het PTI Kortrijk liggen ook contacten in het verschiet met jong technisch talent. Ben Van Roose, manager West-Vlaanderen van Agoria, maakt een eerste stand van zaken op.

West-Vlaanderen kent een stevig weefsel van maakbedrijven. Zeker in de machinebouw en mechatronica zitten daar gerenommeerde namen bij. “Veel van die bedrijven staan voor soortgelijke uitdagingen: verder digitaliseren en automatiseren, technologieën zoals IoT en AI integreren en ook duurzamer gaan produceren”, steekt Ben Van Roose van wal. “Wij vonden het als federatie van de technologische sector niet meer dan logisch om onze werking hier te versterken en dichter bij de leden te staan, samen met de collega’s van het collectief onderzoekscentrum Sirris.”

Stuwende kracht Jean de Bethune

Tegelijkertijd kampte de campus Techniek & Design van het PTI ­Kortrijk met plaatsgebrek. Het had nood aan nieuwe praktijkruimtes voor zowat 600 leerlingen uit het technisch en beroeps secundair onderwijs. De Provincie West-Vlaanderen trok 12 miljoen euro uit voor een nieuwbouw Technicum voor het PTI. Die campus werd uitgebreid met het House of Manufacturing waarvoor POM West-Vlaanderen 3 miljoen euro veil had en een samenwerking met Sirris en Agoria opzette.

“Gedeputeerde voor economie Jean de Bethune, die een bijzonder warm hart heeft voor de industrie, streeft ernaar om alle puzzelstukken in elkaar te laten vallen”, geeft Van Roose aan. “Onze locatie bevindt zich pal naast het PTI, maar tegelijkertijd ook in het hart van het eco­systeem waar Howest, Vives, UGent, de KU Leuven Campus Kortrijk en Flanders Make al aanwezig zijn, naast nog andere belangrijke spelers die hetzelfde doel voor ogen hebben, zoals HangarK, Designregio Kortrijk, Edtech Station, Flanders game Hub, CVO Miras …  en ik vergeet er zeker nog een paar.”

De maakindustrie verankeren

Dat is niet zonder belang. “Er zijn heel wat initiatieven, die allen vertrekken vanuit dezelfde missie: de maakindustrie verankeren en versterken in Vlaanderen. Hier vind je bijvoorbeeld de smart assembly demonstrator van Sirris, en vlakbij vind je de onderzoekers rond circulariteit en materialen van KULAK of het co-creatiecentrum voor productie van Flanders Make, maar ook Howest, Vives en UGent zijn met bijzonder boeiende dingen bezig die mee kunnen helpen onze industrie sterker te verankeren. We willen vanuit het House of Manufacturing intense contacten leggen, de neuzen nog meer in dezelfde richting krijgen en vooral duidelijkheid scheppen voor de bedrijven bij wie ze terecht kunnen met hun specifieke vragen. Zo kunnen we de aanwezige kennis maximaal valoriseren.”

Leden van Agoria kunnen in het House of Manufacturing terecht voor een ruim aanbod aan activiteiten. Ben Van Roose: “Dit moet een plek zijn waar de leden thuiskomen en zich thuis voelen. Ze kunnen zich laten inspireren door boeiende ondernemersverhalen uit de regio, denk aan ontbijtsessies met captains of industry als Lieven Danneels, Tom Verbaeten of Mitch De Geest. We organiseren ook thematische infosessies over een actueel onderwerp, zoals de duurzaamheids­rapportering of de NIS2-richtlijn rond cybersecurity. Er staan nog een hele rits academies en lerende netwerken op de agenda, waarmee we de industrie willen helpen in hun competitiviteit en productiviteit in de diverse lagen van hun bedrijf.”

Jong talent aanboren

Omdat op deze campus heel wat jong talent aanwezig is, willen de projectpartners ook inzetten op intensere contacten tussen de bedrijfswereld en de leerlingen van het PTI en het RTC, maar uiteraard ook met studenten van Howest, Vives, UGent en KULAK.  “We organiseren een accelerator challenge waarbij jongeren aan de slag gaan met een uitdaging van een bedrijf, we proberen studenten te linken met bedrijven rond hun uitdagingen en transformaties richting Factory of the Future. Hun creativiteit en intelligentie moeten we volop benutten. Voor de maakindustrie komt er misschien een innovatieve oplossing uit, terwijl de jongeren kennismaken met de praktijk van het bedrijfsleven.”

House of Manufacturing is zes maanden open en kan rekenen op heel wat enthousiasme in de regio. “We krijgen wekelijks vertegenwoordigers van diverse bedrijven over de vloer en de reacties zijn unaniem lovend. Men komt thuis, voelt zich gehoord en bedrijven beseffen dat ze er niet alleen voor staan in hun uitdagingen: efficiënter produceren, digitaliseren, talent upskillen en de studenten van vandaag klaarstomen voor een boeiende job in de industrie van de toekomst. Met alle kennis die hier aanwezig is, kunnen we hun transformatie naar industrie 4.0 versnellen en helpen om hun productiviteitsgroei te verbeteren. Wie weet kan West-Vlaanderen zelfs uitgroeien tot het epicentrum van de innovatie in dat domein”, besluit de manager West-Vlaanderen van Agoria.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten