De strijd om bouwgrond woedt niet alleen onder gezinnen met grootse bouwplannen, maar ook onder ambitieuze ondernemers. Door de betonstop is het echter niet evident om vandaag nog grond te bekomen, dus moeten we roeien met de riemen die we hebben. Projectontwikkelaar Hexagon ziet reconversie als de enige duurzame manier om vandaag en in de toekomst nog grote bouwprojecten tot stand te brengen.
Hexagon is een West-Vlaamse projectontwikkelaar, meer bepaald uit Roeselare, die gespecialiseerd is in reconversieprojecten voor bedrijfsvastgoed. Zij kopen reeds bebouwde gronden op, slopen wat erop staat en realiseren er iets volledig nieuws op. “Dat zijn vaak kmo-parken of grote loodsen met extra ruimte voor kantoren. Dat alles volledig op maat van de klant”, aldus Jelle Vandendriessche, CEO van Hexagon.
Op deze manier biedt Hexagon een antwoord op de toenemende vraag van Vlaamse ondernemers naar bedrijfsruimte, en nemen ze een grote verantwoordelijkheid op zich. “De grote moeilijkheid bij reconversie, is dat er meer specialistenwerk bij komt kijken. Die rol vangen wij dan op met ons team van experten. Denk aan het verkrijgen van de omgevingsvergunning, zowel voor het gebouw als de exploitatie van de onderneming, als het slopen van bestaande bebouwing en eventueel saneren van vervuilde gronden en de verrassingen die zo’n taak soms met zich meebrengt.”
In 2023 kocht de projectontwikkelaar via openbare verkoop een voormalige stelplaats van De Lijn, gelegen te Industriepark-west in Sint-Niklaas. Pas nadien startte de zoektocht naar een klant die op die 1,5 hectare grond wilde bouwen. Om die match te zoeken, rekenden ze op makelaar Panorama Bedrijfsvastgoed. “Zij vonden voor ons al snel een geïnteresseerde partij in logistieke dienstverlener Gheeraert uit Loppem. Zaakvoerders en neven Peter en Stijn hebben meer ruimte en een geografisch strategische plaats nodig om hun zaak uit te bouwen, dus gaan ze met ons in zee om dat doel te realiseren.”
Vanaf dan start de conceptuele fase, die Hexagon opvolgt tot en met de oplevering. “De klant heeft bepaalde verwachtingen en noden in gedachten, die wij vertalen naar een concreet plan dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. In dit dossier lieten we ons bijstaan door het Tieltse Sonar Architecten voor het gebouw en studiebureau Buro STIEL uit Roeselare die alles rond wegenis en omgevingswerken op zich neemt.”
Familiebedrijf Gheeraert beschikt vandaag al over meer dan 30.000 m² magazijnoppervlakte en heeft meerdere vestigingen, verspreid over Vlaanderen. “In Sint-Niklaas willen ze een cross-dock magazijn aan hun patrimonium toevoegen. Dat wordt een logistiek gebouw van 4.700 m² met 43 laadkades en 800 m² kantoren. Om onze klantentevredenheid ook hoog te houden, garanderen we om dit project op te leveren binnen het vooropgestelde budget en tijdsaspect.”
Na consensus over het concept, werkt Hexagon het dossier uit tot een bouwvergunning en komt hij met zijn klant een vaste prijs overeen. “Het principe van een vaste prijs is zeer comfortabel voor de klant. Zij komen niet voor verrassingen of onverwachte kosten te staan. Als die er al zijn, bijvoorbeeld wanneer we tijdens de grondwerken geconfronteerd worden met vervuiling of stijgende bouwkosten, dan nemen wij die voor onze rekening. Begin dit jaar werd de afgeleverde vergunning uitvoerbaar en startte Verhelst Aannemingen uit Oostende de sloop van de oude gebouwen. Binnenkort zal Beeuwsaert Construct de opbouw van de loods aanvatten zodat de klant eind dit jaar nog intrek kan nemen in zijn nieuw gebouw.”
Hexagon kocht recent ontwikkelingssites in Waregem, Ieper en Zwijndrecht waar soortgelijke principes mogelijk zijn. “Met deze en toekomstige projecten blijven we pionieren in de ontwikkeling van duurzame reconversieprojecten, waardoor het tekort aan bedrijfsruimte op creatieve wijze wordt aangepakt”, besluit CEO Jelle Vandendriessche.
Neem dan rechtstreeks contact op met Hexagon Vastgoedontwikkeling.