Nadat een verwoestende brand een opslagloods voor kunstmest in de haven van Gent vernielde, zocht Stukwerkers een betrouwbare partner voor de heropbouw. Vulsteke Bedrijfsgebouwen dacht in zijn voorstel mee in functie van de materialen en van het kostenplaatje. “Het hergebruik van de bestaande vloer en de speciale bevestiging van de dakhuid wisten te overtuigen”, klinkt het bij de totaalaannemer.
Begin 2022 stond een opslagloods voor kunstmestkorrels op een kaai in Gent in lichterlaaie. De loods van Stukwerkers – een bedrijf gespecialiseerd in het verhandelen van bulkgoederen, breakbulk, general cargo en containers – werd volledig vernield. Stukwerkers schreef een aanbesteding uit voor een nieuwe opslagloods. Vulsteke Bedrijfsgebouwen gooide het over een andere boeg en besloot een deel van het afgebrande gebouw te recupereren.
“De vloer en wanden waren destijds ter plaatse gestort”, legt de projectleider uit. “We wilden de vloer behouden en zo een aanzienlijke kost uitsparen. Dat maakte een voorzichtige afbraak extra belangrijk. We moesten de wanden met de nodige zorg afbreken zodat de wapening uit de vloer intact bleef. Op die wachtwapening stortten we bij de heropbouw de nieuwe wanden. Gewoonlijk doen we alles prefab, maar de ter plaatse gestorte wanden tonen andermaal onze brede expertise.”
De kunstmestkorrels die opgeslagen worden in de loods, zijn erg agressief voor staal. In die mate zelfs dat in de volledige constructie geen staal mocht gebruikt worden. Dat vroeg om creativiteit in de gebruikte materialen. Alle verbindingen zijn uitgevoerd in inox, dat in tegenstelling tot ijzer wel bestand is tegen kunstmestkorrels. De constructie is opgetrokken in betonkolommen, ter plaatse gestorte betonwanden op de bestaande betonnen vloerplaat en kreeg een dak in hout.
“Voor dat dak zochten we een ander systeem dan in de nog bestaande loods gebruikt werd. Het dak werd aan de bevestiging gesmolten. Met deze techniek moesten we niet door de dakhuid schroeven”, licht de projectleider van Vulsteke Bedrijfsgebouwen nog toe. Evelien Vulsteke vult aan: “Net door onze eigen insteek en het meedenken met de klant voor de materiaalkeuze, wonnen we het project. Van meet af aan hadden we een erg goed klantencontact. Dat is essentieel voor een vlot verloop van het project.”
Ook voor Stukwerkers zelf waren het vlotte contact en de directe communicatie doorslaggevende factoren. Johan De Raeve: “Wij kozen bewust voor de persoonlijke aanpak van Vulsteke Bedrijfsgebouwen. Zij luisterden naar onze wensen, dachten mee en zetten zich tijdens elke fase van het bouwtraject ten volle in voor ons dossier. Van het eerste contactmoment tot de oplevering.”
Daarnaast overtuigde het mooie portfolio Stukwerkers. “Dat getuigt van hun betrouwbaarheid en vakmanschap. Al moest natuurlijk de prijszetting ook goed zitten en die was zeer competitief. Het is voor ons belangrijk om een partner te hebben die een mooie balans vindt tussen kwaliteit en prijs, en Vulsteke heeft dit perfect weten te realiseren.”
Het bouwproces zelf verliep soepel en efficiënt. Bij vragen of bemerkingen kon het team van Stukwerkers altijd bij Vulsteke Bedrijfsgebouwen terecht. De afgesproken planning en deadlines werden maximaal bewaakt. Bij uitdagingen, zoals onverwachte wijzigingen, bood het bouwteam dan weer de nodige ondersteuning. “Naast een doordacht ontwerp had Vulsteke Bedrijfsgebouwen ook aandacht voor praktische oplossingen die de bouw vergemakkelijkten. Dat droeg absoluut bij aan de efficiënte uitvoering”, benadrukt Johan. “We zijn ontzettend tevreden over de aanpak en de uitvoering van ons project. De combinatie van professionaliteit, betrouwbaarheid en de persoonlijke benadering maakte dit bouwtraject tot een succes.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vulsteke Bedrijfsgebouwen.