Twee industriële gebouwen met hun eigen identiteit, broederlijk naast elkaar op één site. Dat realiseerde Vulsteke Bedrijfsgebouwen in Bornem. Medica zag de aannemer als meest geschikt voor haar aanbesteding. “Vooral hun optimalisatie voor de initiële gordijngevel was een grote troef om binnen budget de gewenste kwaliteit te kunnen leveren”, weet Medica-bestuurder An Verlinden.
De eerste ideeën voor de twee nieuwe bedrijfsgebouwen in Bornem gaan al enkele jaren terug. De bouwaanvraag werd ingediend voor de coronapandemie. Toen zetten COVID-19 en de wereldwijde energiecrisis de wereld op zijn kop. “De materiaalprijzen schoten de hoogte in en de impact op ons gebouw was aanzienlijk”, zegt An Verlinden, bestuurder van Medica nv en bouwheer van het project. “De gevel van ons ene gebouw was een gordijngevel, met grote glaspartijen en minimale tussenprofielen. Dat werd budgettair onhaalbaar, maar het definieerde wel de uitstraling van deze nieuwbouw. Op zo’n moment heb je bouwpartners nodig die echt meedenken.”
Voor het bouwen van investeringsvastgoed is het budget zo mogelijk nog belangrijker dan wanneer je voor jezelf bouwt. Prijs was dan ook een doorslaggevende factor in het aanbesteden van dit project. Bovendien kwam Vulsteke Bedrijfsgebouwen met een goed alternatief voor de initiële dure gordijngevel. “Door met vitrinebeglazing te werken, die een glas-op-glasverbinding gebruikt in plaats van minimale profielen tussen de ramen, konden we aanzienlijk besparen op de bouwkost”, legt Vulsteke Bedrijfsgebouwen uit. “Het leverde een optimalisatie en een zeer grote besparing op voor het schrijnwerk in het gebouw.”
Het gebouw met de vitrinebeglazing is de nieuwe uitvalsbasis van aankoopgroepering Asamco. De staalstructuur is afgewerkt met betonnen plinten en sandwichpanelen. De andere constructie is een hybride gebouw, waar staal en beton hun eigen sterktes optimaal kunnen uitspelen. Vulsteke Bedrijfsgebouwen: “In dat tweede gebouw huist FlyAway, dat audiovisuele ondersteuning biedt voor tal van producties. Ook in dat specifieke verhaal konden we meerwaarde bieden, via onze eigen studiedienst. Op de eerste verdieping moesten er heel zware gewichten kunnen hangen, gecombineerd met een grote overspanning. Op die gewelven calculeerden we de hogere lasten in.” Beide gebouwen zijn ook voorzien op groendaken – 90 kg/m² – en op de loods kunnen zonnepanelen geplaatst worden, zonder zich zorgen te moeten maken over de stabiliteit.
Voor Medica start elk project met een aanbesteding. “We werkten al goed samen met diverse aannemers”, zegt An. “Toch is het als investeringsmaatschappij telkens zoeken naar de optimale prijs-kwaliteitverhouding. Enkel door offertes op een neutrale manier te vergelijken, maken we telkens weer de beste keuze. We gaan ook altijd voor een sleutel-op-de-deurrealisatie. Vulsteke Bedrijfsgebouwen wist na de ruwbouwfase ook de technieken en binneninrichting correct op te leveren. Voor de binnenafwerking was het wat zoeken om de verwachtingen van onze huurders te beantwoorden met wat voorzien was in het basisbudget. Ook de technieken boden de nodige uitdaging.”
Snel schakelen was cruciaal om de deadline te halen. Delen van het gebouw waren immers al verhuurd vanaf de geplande opleveringsdatum. “Die timing was extra uitdagend door de extreme weersomstandigheden”, weet An. “In principe had Vulsteke Bedrijfsgebouwen weerverlet kunnen inroepen om de deadline te overschrijden, gezien ze ook instonden voor de buitenaanleg. Dat ze hun uiterste best deden om de deadline te respecteren en uiteindelijk toch te halen, apprecieer ik enorm.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vulsteke Bedrijfsgebouwen.