Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Twee nieuwe EV’s die je binnenkort kan kopen: Ford Capri en Skoda Elroq
Het opvallende geel is één van de standaardkleuren voor de nieuwe elektrische Ford Capri.

Twee nieuwe EV’s die je binnenkort kan kopen: Ford Capri en Skoda Elroq

Fords jongste creatie luistert naar de naam Capri, maar veel uitstaans heeft deze elektrische cross-over niet met de glorierijke coupé uit de 70s. Onderhuids is dit zelfs een Volkswagen.

De naam Capri is in autoland onlosmakelijk verbonden met de legendarische coupé uit 1969. Deze erg gesmaakte ‘GT voor het volk’ stond voor betaalbaar rijplezier in een strak, maar toch nog dagelijks bruikbaar jasje. Over drie generaties heen werden er bijna twee miljoen exemplaren van verkocht. De auto wist ook heel wat racesuccessen te verzilveren, waaronder de 24 Uren van de Nürburgring.

Wat de link is met de elektrische cross-over die Ford ons voorschotelt? Het merk probeert ons te overtuigen van het feit dat deze eigenlijk perfect in het verlengde ligt van het oermodel, dat ongetwijfeld ‘vanzelf’ was geëvolueerd tot een sportieve cross-over, mocht de productie niet stopgezet zijn halfweg de jaren 1980. 

Een kopie van de Explorer

Is de link aan de buitenzijde op zijn minst vergezocht, ook vanbinnen is er van Capri-gevoel weinig sprake. Het interieur werd integraal overgenomen van de Explorer, die op hetzelfde VW-platform staat. De enige bijzonderheid betreft het stuurwiel, dat op een of andere manier moet knipogen naar de oer-Capri.

Aandrijftechnisch wijkt de Capri evenmin af van de Ford Explorer en zijn VW-neefjes die hetzelfde platform gebruiken: de ID.4 en ID.5. Het gamma begint dan ook bij de Standard Range RWD (rear wheel drive) met een bescheiden accu van 52 kWh en 125 kW aan vermogen. Officieel moet je daar 400 kilometer mee kunnen afleggen. De populairste versie wordt ongetwijfeld de Extended Range RWD met 210 kW sterke elektromotor op de achteras die gevoed wordt door een accu van 77 kWh netto. Daarmee haalt hij WLTP-gewijs 592 kilometer met een volle lading.

Epicuristen kunnen voor de Extended Range AWD gaan, die een extra motor op de vooras toevoegt om in totaal 250 kW over de vier wielen te verdelen. De batterij kan in dit laatste geval 79 kWh bevatten, wat goed is voor 627 kilometer aan actieradius. De Extended Range RWD spurt in 6,4 seconden van 0 naar 100 km/h, de Extended Range AWD pitst daar 1,1 seconde van af. 

Skoda Elroq: beloftevolle gatenvuller onder de Enyaq 

De Elroq werpt zich op als de “elektrische Karoq” en is de voorbode van een hele rist nieuwe elektrische modellen bij Skoda. Hij nestelt zich onder de Enyaq, waarmee hij meer elementen deelt dan je zou verwachten. 

Over enkele maanden wordt het elektrische gamma van Skoda eindelijk uitgebreid. De Elroq (een samentrekking van electric en Karoq) positioneert zich als concurrent voor de de Kia EV3, Renault Scenic E-Tech Electric en zelfs de Volvo EX30, al speelt die eigenlijk in een segment lager. 

De Elroq wil bovendien onderstrepen dat Skoda niet alleen voor innovatie en degelijkheid staat, maar ook voor design en raffinement. We mogen je nog geen foto’s tonen van de definitieve versie, maar die hebben we wel al kunnen aanschouwen in de coulissen van Move, de aan mobiliteit gewijde expo- en eventlocatie naast het Olympische Stadion in Amsterdam.

De Elroq wil aantonen dat Skoda niet alleen voor innovatie en degelijkheid staat, maar ook voor design en raffinement.

Een nieuwe designtaal 

De Elroq is het eerste Skoda-model dat de nieuwe Modern Solid-designtaal van het merk toepast. Een opvallend item is het zogenaamde Tech-Deck Face, een slank horizontaal paneel in zwarte hoogglans met daarachter de radar en frontcamera. Het typische radiatorrooster met verticale spijlen is niet langer van de partij. Het ronde Skoda-logo met de vogel evenmin: het werd vervangen door de vijf letters van het merk, die à la Land Rover op de motorklap zijn gekleefd. 

Je zou het niet vermoeden, maar de Elroq en Enyaq maken gebruik van hetzelfde MEB-platform, inclusief wielbasis (2.766 mm). De binnenruimte in de Elroq is dus verrassend groot voor een auto in dit segment. Het grote verschil zit hem in de overhang achteraan. Met zijn 4.488 mm is de Elroq 16 centimeter korter dan de Enyaq (4.649 mm), maar toch weet hij nog 470 liter aan bagagecapaciteit te behouden.

De rijhouding is vanzelfsprekend haast identiek aan die van de Enyaq. Ook de stoelen lijken rechtstreeks te zijn overgeheveld, wat een uitstekende zaak is. In vergelijking met de Enyaq werden er trouwens nog meer recyclaten gebruikt voor de interieurmaterialen, zonder dat dat afbreuk lijkt te doen aan de waargenomen kwaliteit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten