Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
We gaan met plezier tien extra miles
Claire Tillekaerts, Afscheidnemend CEO Flanders Investment & Trade

We gaan met plezier tien extra miles

Als ik na 16 jaar bij Flanders Investment & Trade één raad mag geven aan bedrijven, dan is het wel dat internationalisering loont. Wie het op een georganiseerde en beredeneerde manier aanpakt, haalt er alleen maar voordelen uit. Exporteren helpt om uw bedrijf te laten groeien – uiteraard –maar het is ook een manier om de risico’s te spreiden. Risico’s die er meer dan ooit zijn vandaag.

Ik besef dat de actualiteit tot onzekerheid leidt. Zoals iedereen maak ik me ook zorgen over de oorlog in Oekraïne, de oplopende energieprijzen, de inflatie en de verstoring van de logistieke ketens als gevolg van langdurige lockdowns in China. Dat alles samen veroorzaakt een cascade aan problemen.

Ik denk aan het tekort aan semi-conductoren, dat voor zowat alle industrieën problematisch is. Of de wachttijden in de internationale supply chain, waardoor het just-in-time-model op zijn limieten botst. Of de problemen voor de bouwsector waar schaarste aan materialen heerst. Niemand kan voorspellen hoelang die problemen nog zullen duren of hoe we uit die spiraal zullen geraken. Eén lichtpunt is wel dat onze bedrijven zich na corona erg veerkrachtig hebben getoond. Laten we hopen dat dit helpt om ook deze uitdagende periode te overbruggen.

Op momenten als deze is het goed om alles eens in vraag te stellen en te kijken wat er anders en beter kan. Mijn pleidooi? Durf als ondernemer verder te kijken dan de kerktoren, over de landsgrenzen heen … Wie nog niet internationaal actief is, kan een beroep doen op FIT om zijn exportpotentieel in kaart te brengen. En ook bestaande exporteurs helpen we graag bij een volgende stap. We gaan na of uw bedrijf, product of dienst klaar is voor de export. Of het haalbaar is om het te exporteren en naar waar …

U moet internationaal immers goed beslagen ten ijs komen. U start niet van vandaag op morgen met exporteren. Laat u goed informeren, maak een plan en vooral: maak keuzes. Kies een gemakkelijke markt om te starten en breid geleidelijk aan uw actieterrein verder uit. Ga ook na waar u subsidies voor kunt krijgen. Doe dus een beroep op de ervaren adviseurs van FIT.

Als we ons ding kunnen doen, maken we met Flanders Investment & Trade immers altijd het verschil. Ik ben daar echt fier op. Onze experts gaan met plezier tien extra miles om een bedrijf te helpen. En wat mij het meeste blij heeft gemaakt in al die jaren, is elke keer dat we een bedrijf konden helpen om een contract in de wacht te slepen, (meer) te exporteren en verder te groeien. Daar doen we het voor.

Veel succes!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details