Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Waregems bouwbedrijf combineert duurzaam en betaalbaar bouwen
Ilse en Pieter Vandewiele: “Door alles in huis te doen, kunnen we zowel wat timing als afgesproken kwaliteit betreft, onze beloftes waarmaken.”

Waregems bouwbedrijf combineert duurzaam en betaalbaar bouwen

“Woonprojecten met veel aandacht voor groene omgeving”

De bouwsector blijft aantrekken. Dat merkt ook het Waregemse familiebedrijf Eribo, dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van stijlvolle woonprojecten en kantoren. Eribo kende de voorbije jaren een sterke groei, zowel in projectontwikkeling als bouw. “We hebben alle specialisaties in eigen huis, van verkoop tot afwerking. Daardoor kunnen we onze beloftes ook waarmaken”, stellen zaakvoerders Pieter en Ilse Vandewiele.

Eribo werd in 1990 opgericht door vader Eric Vandewiele, die jarenlang betrokken was bij de Confederatie Bouw. Nadat ze een tijd ervaring opdeden in het bedrijf, staat vandaag de tweede generatie aan het roer: broer en zus Pieter en Ilse Vandewiele. “We hebben ons toegespitst op twee zaken. Enerzijds doen we projectontwikkeling in eigen streek, in een straal tot pakweg 30 kilometer rond Waregem, waar we appartementen, verkavelingen of kantoren en handelszaken realiseren. Daarnaast hebben we ook een bouwonderneming met meer dan 40 werfmedewerkers, die onze projecten ­uitvoeren.” 

De zaakvoerders zweren bij die alles-onder-één-dak-aanpak. “De meeste projectontwikkelaars zijn geen aannemers meer. Wij bieden het volledige pakket aan: we zoeken geschikte gronden, tekenen een project uit samen met een architect, nemen het vergunningsproces op ons, verzorgen de bouw en ook de verkoop gebeurt door eigen mensen”, vertelt Pieter. “We doen dat zowel voor onze eigen projecten of in opdracht van investeerders, maar onze bouwonderneming bouwt bijvoorbeeld ook villa’s voor derden. Ook daar kunnen we een project van start tot oplevering uitvoeren. Door alles in huis te doen, kunnen we zowel wat timing als kwaliteit, onze beloftes waarmaken.” 

Eribo bouwde in Waregem 7 BEN-woningen: “Uit dat project hebben we veel lessen getrokken over duurzaam bouwen, die we toepassen in elk project.”

De Duurzame Wijk 

Vandaag is duurzaam bouwen een actueel thema. Eribo is op dat vlak al een ervaren speler. Tien jaar geleden ontwikkelde het samen met studiebureau 3E en Wienerberger “De Duurzame Wijk” in Waregem: een kleine verkaveling met 7 energieneutrale woningen, die een BREEAM Excellent certificaat kreeg. Pieter: “In dat project werd op alle ­pijlers van duurzaamheid ingezet: materialen met een lange levensduur, energieneutraal bouwen, akoestische aspecten, een natuurlijke tuin met inheemse struiken … en bovenal: ook een economisch betaalbaar plaatje. We hebben daar veel uit geleerd en trekken ervaringen door in alle projecten die we vandaag bouwen.” 

Jaarlijks ontwikkelt Eribo 100 tot 150 woongelegenheden. Dat kunnen kleinere projecten zijn met een tiental flats, tot domeinen waar een 60-tal appartementen worden neergepoot. “We merken dat mensen liefst kiezen voor een appartement met veel licht, een groot terras en een laag energieverbruik. ­Locaties die centraal gelegen zijn, in een groene omgeving, genieten de voorkeur”, legt Ilse uit. “In onze recente projecten gaat daarom veel aandacht naar de omgevingsaanleg.” 

Wonen in groene parken 

Eén van die ontwikkelingen is Ingelpark in Ingelmunster. Op de terreinen van de voormalige meubelwinkel Meubelen ­Astrid komen twee residenties met in totaal 45 appartementen. Pieter Vandewiele: “We herontwikkelen dit terrein op een duurzame manier. Er komen twee gebouwen met een groot parkgebied, dat aansluit bij het natuurreservaat Mandelhoek. In het park voorzien we een wadi, een natuurlijke waterbuffer, we leggen een beek die ingekokerd was terug open en er wordt ook een wandel- en fietspad aangelegd.”  

Een soortgelijk project is in opbouw in ­Vichte, waar Eribo Park Linde realiseert: vier kleinere appartementsgebouwen op een ­autoluw domein van 17.000 vierkante meter. “Dit is een site waar we een groot stuk teruggeven aan de natuur. We ontharden het bedrijfsterrein en de bebouwde oppervlakte bedraagt maar 10% van de totale oppervlakte. Hier grenzen we aan het Beukenhof park, Geboortebos, Vlindertuin en het toekomstig Ecologisch Park, dat ook een vlindertuin omvat”, aldus Ilse ­Vandewiele.  

Locaties die centraal gelegen zijn, in een groene omgeving, zoals Ingelpark, genieten de voorkeur van kopers en investeerders.

Duurzaamheid en digitalisering 

Dat Pieter en Ilse ondernemers met visie zijn, bleef niet onopgemerkt. In 2020 werden ze bekroond met de prijs Jonge Vlaamse Aannemer van het Jaar. “Dat was een mooie erkenning voor ons parcours als tweede generatie in het familiebedrijf. We blijven vooruitkijken, niet alleen rond duurzaamheid maar ook inzake digitalisering. We zien nog veel opportuniteiten voor verdere groei. Ons team telt nu 65 gemotiveerde medewerkers en met hen kijken we vol vertrouwen naar de toekomst”, besluiten Pieter en Ilse.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details