Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Tijd nemen om naar de ondernemer te luisteren”
Tijdens een klankbordsessie nemen Kurt en Cis grondig de tijd om de unieke troeven van een kmo bloot te leggen.

“Tijd nemen om naar de ondernemer te luisteren”

Nieuwe podcastreeks ‘De Toekomst Jeukt’ gelanceerd

“Net zoals bij onze kmo-klanten, nemen we in de podcast ‘De Toekomst Jeukt’ de tijd voor een goed gesprek over waar het écht om gaat”, zeggen Cis Scherpereel en Kurt Ostyn. Zij vormende leidende tandem van marketing- en strategisch adviesbureau Mex United uit Kortrijk. Sinds kort delen ze hun razend interessante podcast op het online platform van dit magazine Business Vlaanderen. 

Cis Scherpereel en Kurt Ostyn: “Tot onze verrassing zegt vrijwel iedereen toe om deel te nemen aan onze podcast.”

Van waar kwam het idee om een podcast te starten en de gedrevenheid om die al twee jaar vol te houden?

Cis Scherpereel: Dit past helemaal in het plaatje van ons opzet om ondernemers uit de streek te helpen groeien. Het is een middel om onze kennis te delen. De tijd die je neemt om naar een podcast te luisteren, staat symbool voor wat wij dagelijks nastreven: goed naar de mensen luisteren en de dingen ten gronde doen. We beseffen dat in deze vluchtige wereld ‘tijd’ een schaars goed is. Onze verhalen duren telkens tussen 30 en 40 minuten en toch luisterden al bijna 6.000 mensen.

Wie bedacht de titel ‘De Toekomst Jeukt’?

Kurt Ostyn: In 2008 raakte ik geïnspireerd door twee boeken. Enerzijds ‘Revolutionaire Rijkdom’ van futuroloog Alvin Toffler en anderzijds ‘De Stand Des Tijds’ van trendwatcher Herman Konings. Daaruit haalde ik inspiratie die voor de kmo behapbaar en op korte termijn bruikbaar was. Op vraag van Unizo schreef ik daarover een boekje met de titel ‘De Toekomst Jeukt’. Toevallig was de grafisch vormgever Cis Scherpereel. Sindsdien delen wij kennis rond strategisch denken en het professionaliseren van kmo’s. In het verlengde daarvan peilen we in de podcast naar wat er leeft. We brengen zowel wetenschappers als ondernemers uit de meest uiteenlopende sectoren voor onze microfoon. We slaan bijvoorbeeld de brug naar de kennis van onze lokale universiteiten en hogescholen.

Kurt Ostyn en Cis Scherpereel, bekroond verkozen tot E-commerce personality of the year

Wie zijn de gasten in jullie podcast?

Kurt Ostyn: De voorbije twee jaar passeerden de meest uiteenlopende onderwerpen: van online shoppen en blockchain tot levenslang leren en zelfs kaasproductie. Tot onze verrassing zegt vrijwel iedereen meteen ja. Op onze droomlijst staan onder meer weervrouw Jill Peeters, de nieuwe CEO van Bol.com en Jos De Vuyst, de CEO van Stow Group.

Het team van het marketing- en strategisch adviesbureau Mex United.

Hoe verdelen jullie de taken in het bedrijf?

Cis Scherpereel: Kurt is een filosoof met oog voor het ‘organisme’ terwijl ik meer rationeel en structureel focus op de ‘organisatie’. Wanneer wij als tandem met ondernemers spreken, horen we elk andere dingen en putten we meer informatie dan wanneer we het individueel zouden doen. Daarom doen we dat steeds vaker in de vorm van een ­klankbordsessie. Gedurende zo’n sessie van twee tot drie uur hoeven we het ook niet altijd met elkaar eens te zijn, integendeel: het luisteren naar elkaars argumenten werkt verrijkend. Ondernemers zijn na een ­klankbordsessies altijd heel lovend en dat sterkt ons in het gegeven dat grondig met elkaar in gesprek gaan écht de moeite loont.

Kurt Ostyn: Onze verschillende achtergronden vormen een totaalplaatje. Cis verdiept zich sterk in online en e-commerce – hij werd in oktober nog verkozen tot Belgisch E-commerce personality of the year. Mijn dada zijn de fysieke winkels en bedrijven. Uit onze klankbordsessies krijgt de ondernemer een idee van de richting waar hij met zijn jeukende toekomst heen kan. De grootste voldoening is wanneer een kmo effectief de stap zet om met onze kennis aan de slag te gaan en schwung geeft aan zijn omzet, winst en aantal medewerkers.

Cis Scherpereel: Tijdens een klankbord­sessie schrapen we de buitenste laagjes af en kijken we naar de diepe kern van de onderneming. Of we nemen het stof weg van de troeven die de ondernemer zelf niet meer ziet. Wij zoeken maniakaal naar de unieke rol die een bedrijf kan spelen. Het is leuk wanneer ondernemers na een paar uur opnieuw het licht gezien hebben en met een smile buitengaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details