Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Nieuwe Molymet-fabriek geopend in Gent
In de nieuwe fabriek zal tot 9000 ton chemisch zuiver molybdeenoxide geproduceerd worden op jaarbasis.

Nieuwe Molymet-fabriek geopend in Gent

“We blijven ook in de toekomst de draaischijf voor molybdeen in Europa”

Mei was een feestmaand voor Molymet uit Gent: het bedrijf vierde zijn 20ste verjaardag en nam een nieuwe productieafdeling en een windturbine in gebruik. Daarnaast werd ook een strategische samenwerking met Greenland Resources uit Canada gesloten, waardoor Molymet zich de komende twintig jaar verzekert van duurzaam geproduceerde grondstoffen.

Molybdeen (Mo) doet bij weinigen een belletje rinkelen. Toch is het een van de meest fascinerende chemische elementen op aarde. Als grondstof wordt molybdeen in talloze innovatieve producten gebruikt, gaande van roestvrij staal tot smartphones. Het Gentse bedrijf Molymet Belgium heeft van de verwerking van molybdeensulfide-ertsen tot molybdeenproducten zijn specialisatie gemaakt. Dat doet het vanuit de grootste geïntegreerde molybdeenfabriek in Europa.

CEO Godfried Van Schuylenbergh: “Met ongeveer 160 werknemers produceren we op onze site in Gent verschillende molybdeenproducten, die momenteel voornamelijk bestemd zijn voor de Europese metaal- en staal­industrie. Echter, molybdeen is ook interessant voor tal van andere sectoren. Zo is het bijvoorbeeld uiterst geschikt als bouwmateriaal voor windturbines of voor de raffinage van ecologische brandstoffen. Het zit ook in onverwachte zaken zoals medische toepassingen en ­elektronica.”

Met Greenland Resources werd een overeenkomst getekend, waardoor Molymet sneller en makkelijker toegang krijgt tot grondstoffen.

Een toekomstgerichte investering

Het is net in die laatste toepassingen dat Molymet veel potentieel ziet. Daarom besliste het management van het Chileense moederbedrijf om het productgamma in Gent uit te breiden. Daarop investeerde het 200 miljoen euro, waarmee een nieuwe fabriek werd gebouwd voor de productie van PurOx of chemisch zuiver molybdeenoxide. Dat bestanddeel kan gebruikt worden in heel wat hoogtechnologische toepassingen. 

Daarnaast heeft het bedrijf recent ook een overeenkomst gesloten met Greenland Resources uit Canada, dat voor het eerst op Europees grondgebied molybdeen wil ontginnen. “Dankzij deze samenwerking zullen we sneller en makkelijker toegang krijgen tot de grondstoffen die we nodig hebben om duurzame basisproducten te produceren. Gezien er hier nog geen molybdeen ontgonnen wordt, geeft dat ons en Europa meer bevoorradingszekerheid. Hierdoor kunnen we onze marktpositie verstevigen en blijven we de draaischijf voor molybdeen in Europa”, aldus Godfried Van Schuylenbergh.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details