Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“In grenzeloos rekruteren staat de mens centraal”
Kirke Hillewaere en Michèle Note: “We ontzorgen de bedrijven met een totaalpakket van rekrutering, begeleiding, huisvesting en vervoer.”

“In grenzeloos rekruteren staat de mens centraal”

Met veel aandacht voor de wettelijke en praktische regeling, helpt Axintor Interim al twaalf jaar bedrijven aan uitzendkrachten uit Oost- en Zuid-Europa. Cruciaal daarbij zijn de begeleiding en het zelf organiseren van huisvesting. Met een twintigtal medewerkers zet Axintor Interim een zeshonderdtal uitzendkrachten aan het werk in de meest uiteenlopende sectoren.

“Axintor Interim werd in 2009 opgericht. Het concept was om Belgische bedrijven aan bepaalde profielen te helpen via rekruteringspartners in Polen en Hongarije”, vertelt chief operations officer Kirke Hillewaere.

De eerste arbeiders werkten in de bouw en logistiek maar dra verruimde het veld zich naar metaal, schoonmaak, horeca, voedingsindustrie, productie, technische en mechanische beroepen. “Ondertussen werden de Poolse en Hongaarse arbeidsmarkt zelf al zeer krap. Om de juiste mensen te vinden, gingen we ook werken met rekruteringspartners in Spanje, Roemenië, Letland, Litouwen en Slovakije. Daarnaast hebben we ook eigen instroom.”

Beste frietkot

Het ontzorgen van de bedrijven gaat zeer ver. “Op bijna twintig plaatsen in voornamelijk West-Vlaanderen bieden wij huisvesting aan: in Kortrijk, Oostkamp, Veurne, Adinkerke, Nieuwpoort, Ieper, Brugge en Jabbeke. Alles samen verhuren we een 130-tal bedden aan buitenlandse arbeiders. Wij regelen ook het vervoer van en naar het werk. Veel uitzendkrachten krijgen een wagen, scooter of fiets ter beschikking. Twee jobcoördinatoren leiden de praktische werking in goede banen en staan in voor het opvangen en integreren van nieuwe krachten”, zegt Hillewaere.

De kandidaten vragen op voorhand informatie over de arbeidssituatie, het loon en de vakantieperiodes. “We ontwikkelden een app die in hun eigen taal gedetailleerd toont waar ze in België terecht zullen komen. Die bevat informatie over verlofaanvragen, de nabijheid van een arts, ziekenhuis, winkels en het beste frietkot in de buurt, maar ook leuke dingen zoals feesten en een sportpronostiek. Wij zien de uitzendkrachten eveneens als klanten. Als zij zich goed voelen, voeren ze hun werk goed uit en is iedereen gelukkig.”

Via een zelfontwikkelde app krijgen de medewerkers in hun eigen taal informatie over de praktische zaken van werken en wonen.

Uiteenlopende regels

In de winter zet Axintor Interim een 600-tal mensen aan het werk. Tegen het drukke horecaseizoen loopt dit cijfer nog op, met onder meer Poolse en Spaanse jobstudenten.

De eigen organisatie telt een twintigtal medewerkers in de centrale ondersteunende dienst in Veurne en de kantoren in Roeselare en Ieper. Er zijn zes regionale teams voor Veurne, Roeselare, Ieper, Oostende, Brugge en Kortrijk. Naast de tak grenzeloos rekruteren is er sinds kort een tak slim verlonen voor pure payrolling.

Voor de toekomst kijkt Axintor Interim uit naar verdere groei in Oost-Vlaanderen. “We botsen evenwel op de per gemeente uiteenlopende regels voor de huisvesting. We trokken daarvoor al bij Vlaams minister van werk Jo Brouns aan de bel. Door de enorme vraag van de bedrijven – alleen al in West-Vlaanderen zijn er 77.000 vacatures – zal er iets moeten veranderen. Zonder huisvesting kun je geen internationale uitzendarbeid organiseren.”

Muziek en topsport

In zijn communicatie zet Axintor Interim de competenties van de uitzendkrachten in de verf, legt marketing manager Michèle Note uit. “We tonen dat het allemaal mensen met talenten zijn, gewoon zoals jij en ik. Vaak wordt de werkkracht herleid tot de job die hij doet, maar elke persoon is zoveel meer dan dat. We hebben bijvoorbeeld muzikanten, kunstenaars en sporters op hoog niveau. Ook al spreken ze thuis een andere taal, het zijn gemotiveerde en competente collega’s.”

Axintor Interim is sinds dit jaar ambassadeur van de vzw JobRoad die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om aan een job te geraken. “Ook daarin focussen we op mensen met een buitenlandse achtergrond.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details