Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Het pad naar een circulaire economie blijft een gedeelde verantwoordelijkheid
Om tot nieuwe en hoogwaardige materialen voor de kunststofindustrie te komen, is het belangrijk de stromen op te zuiveren.

Het pad naar een circulaire economie blijft een gedeelde verantwoordelijkheid

“Sorteren hoeft echt niet veel moeite te kosten”

Kunststoffen zijn overal aanwezig. Een wereld zonder is ondenkbaar. Desalniettemin is iedereen zich bewust van de verontreiniging die ze kunnen veroorzaken. Daar wil afvalinzamelaar en -verwerker Vanheede Environment Group iets aan doen, door klanten te motiveren om beter te sorteren en zelf het voortouw te nemen. De sorteer- en recyclagelijnen in Rumbeke en Dottenijs worden dit najaar verder uitgebreid, waardoor de sorteercapaciteit wordt opgetrokken met 100.000 ton en de verwerkingscapaciteit stijgt met 20.000 ton per jaar.  

Vanheede neemt dit najaar in Rumbeke en Dottenijs twee nieuwe sorteer- en recyclagelijnen in gebruik.

In een circulaire economie zijn en blijven kunststoffen van waarde. Alleen moeten we erover waken dat ze zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. Dat kunnen we doen door maximaal in te zetten op hergebruik en efficiëntere verwerking van reststromen tot nieuwe producten. Ook ondernemingen kunnen hun steentje bijdragen door hun afval beter te sorteren. Met het initiatief ‘De Plastic Switch’ reikt afvalinzamelaar- en verwerker Vanheede hen de juiste handvaten aan.

Maxime Vanheede, business development manager: “Sinds begin 2023 kunnen bedrijven met vestigingen in Vlaanderen en Wallonië maar liefst zes soorten plastic in één beweging door ons laten ophalen. Concreet gaat het om transparante en gemengde folies, EPS (‘isomo’), spanbanden en harde kunststoffen. Met deze nieuwe inzamelmethode helpen we onze klanten om nog beter te sorteren aan de bron, met een realistisch prijskaartje. Dankzij dit selectief inzamelproces zorgen we ervoor dat kunststoffen niet meer in het restafval komen, waardoor ze gered worden van de verbrandingsoven en opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet.”

De impact van ‘De Plastic Switch’

Dat het nodig is dat bedrijven nog meer inspanningen leveren, blijkt alvast uit de cijfers van Vanheede. “Bij maar liefst 40% van onze klanten stellen wij nog recycleerbaar materiaal vast in hun container voor restafval. Meestal gaat het om plastics, papier en karton. Nochtans hoeft sorteren echt niet veel moeite te kosten en zou hun belangrijkste drijfveer moeten zijn dat ze door te sorteren hun impact op het milieu aanzienlijk kunnen verkleinen. Vergeet ook niet dat Fost Plus een mooie stimulans geeft, met een startpremie voor wie pmd en bedrijfsmatig verpakkingsafval selectief inzamelt.” 

Heel wat bedrijfsklanten van Vanheede hebben intussen, mede dankzij initiatieven zoals ‘De Plastic Switch’, het belang van sorteren aan de bron ingezien. Daardoor zullen er op termijn nog meer afvalstoffen bij Vanheede afgeleverd worden. “Om die toestroom te kunnen verwerken, moeten we onze capaciteit wel uitbreiden”, stelt Jeroen Blancke, Sales & Sourcing Supervisor. “Tegelijk moet het sorteer- en recyclageproces ook efficiënter worden. Immers, om tot hoogwaardig materiaal te komen, is het belangrijk om de stromen op te zuiveren tot de gewenste specificatie van de klant. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het absoluut niet. We moeten met verschillende parameters rekening houden en er komt ook heel wat technologie bij kijken.”

Uitbreiding in Rumbeke en Dottenijs

De voorbije maanden investeerde Vanheede dan ook meer dan 40 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe sorteer- en recyclagelijnen in de vestigingen van Rumbeke en ­Dottenijs. “Die zijn echt state-of-the-art en kunnen afvalstoffen bijvoorbeeld op kleur scheiden of diegene die nog geur bevatten diep reinigen om zo de geur te elimineren”, verduidelijkt Jeroen. 

Verwacht wordt dat de nieuwe sorteer- en recyclagelijnen dit najaar in gebruik genomen worden. Hierdoor zal Vanheede in staat zijn om 20.000 ton hoogwaardige kunststof­granulaten te produceren die het dan opnieuw kan inzetten in de lokale kunststofindustrie. “Op die manier dragen ook wij ons steentje bij tot een circulaire economie. Maar het is dus een en-enverhaal. We sensibiliseren onze klanten, maar hebben hen ook nodig om de circulaire droom waar te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details