Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Een energiefactuur waar je opgewekt van wordt? Het kan!
De missie van Ensoltec verbeeld: we moeten meer halen uit de beschikbare zonen-energie.

Een energiefactuur waar je opgewekt van wordt? Het kan!

Teleurgesteld. Bedrogen. Uitgeperst. Heel wat ondernemingen houden aan hun energievraagstuk en eventuele investeringen in hernieuwbare technologieën vandaag een wrang gevoel over. Anderen twijfelen of dergelijke investeringen nog wel de moeite zijn. Verworven voordelen worden immers met de regelmaat van de klok van tafel geveegd, beloofde winsten worden niet gehaald en facturen blijven oplopen. “Nochtans is hernieuwbare energie dé manier om je positie in de markt te bestendigen”, meent Pieter Vanbelleghem van Ensoltec. “Op voorwaarde, tenminste, dat je er slim mee omgaat.”

Voor Belgosuc realiseerde Ensoltec een installatie met een forse 700 kW aan zonnepanelen.

Redenen genoeg

De redenen om als bedrijf in hernieuwbare energie te investeren zijn legio, meent ­Vanbelleghem. “Ten eerste moet het gebruik van fossiele brandstoffen afgebouwd en uiteindelijk volledig geëlimineerd worden. Dat is niet alleen een ecologische ambitie, maar net zozeer een economische realiteit. Zo worden hernieuwbare energie en een beperking van de CO2-uitstoot steeds vaker als voorwaarde gesteld bij de aanvraag van een milieuvergunning, en hanteren inmiddels ook heel wat landen dergelijke voorwaarden wanneer een bedrijf internationale handel wil drijven.”

Een andere niet mis te verstane incentive, is de almaar oplopende energiefactuur. “De situatie is vandaag zodanig ernstig dat sommige bedrijven hun productie stilleggen omdat ze de hoge energieprijzen niet zomaar aan de klant kunnen doorrekenen en bijgevolg verlies leiden. Dan loont het wel als je als bedrijf in je eigen energiebehoefte kan voorzien. Echter – en daar schuilt een hardnekkig misverstand – dat vergt meer dan enkel een pv-installatie op het dak.”

Eigen verbruik moet de hoogte in

Een schitterende zon, een gloeiende bal van vuur, wordt uitgeknepen als een citroen. Met die visual stelt Ensoltec zijn missie vandaag scherp: we moeten veel meer halen uit de beschikbare zonne-energie. “Vanwege de negatieve berichtgeving krijgen we regelmatig de vraag of investeren in pv-panelen nog wel de moeite is. Het antwoord is een volmondige ‘ja’, maar de insteek is anders.”

“Bedrijven die in het verleden een pv-installatie lieten plaatsen, deden dat veelal onder impuls van subsidies en andere financiële voordelen. Zo verdienden ze de installatie terug, zonder dat ze echt aandacht moesten schenken aan de efficiëntie of hun eigen verbruik. Veel bedrijven gebruiken dan ook niet meer dan 25% van de energie die ze opwekken. Die houding is vandaag niet meer houdbaar. Zowel bedrijven die nu pas investeren als bedrijven die al over pv-panelen beschikken, worden eindelijk gedwongen om creatief te zijn, en dat is een goede zaak.”

Energie-opslag in de vorm van een thermische buffer.

Complexe puzzel

Creatief zijn, dat betekent op zoek gaan naar dé manier om het eigen verbruik te optimaliseren en zo minder afhankelijk te zijn van het reguliere net en de fluctuerende, vaak hoge, energieprijzen die daarbij horen.

“In wezen is de opdracht altijd dezelfde: opbrengst en verbruik op elkaar afstemmen. De uitwerking, daarentegen, is keer op keer maatwerk. Niet elk bedrijf heeft immers hetzelfde verbruiksprofiel, noch dezelfde middelen, infrastructuur of toekomstperspectieven. Al die zaken bepalen mee welk vermogen geplaatst moet worden, welke verbruikers slim aangestuurd kunnen worden en of een bedrijf beter gebaat is bij batterij-opslag dan wel bij een warmtebuffer of zelfs een hitteoven.”

Door een grondige analyse van de behoeften en een slimme combinatie van technieken, streeft Ensoltec met elke nieuwe installatie naar een situatie waarin zonne-energie niet alleen momentaan, maar gedurende een periode van zeker 24 uur en zelfs 7 dagen beschikbaar is, opdat ze optimaal aangewend kan worden.

Ook laadpalen – en de manier waarop ze gebruikt worden – maken deel uit van de energiepuzzel.

Samen met bolt, tegen de stroom in

“Om bedrijven toe te laten om werkelijk alles uit hun energie te halen, zijn we daarenboven een partnerschap aangegaan met bolt energie. Deze energieleverancier streeft ernaar om lokale producenten van hernieuwbare energie zoals ondernemingen of landbouwbedrijven in verbinding te brengen met stroomverbruikers.”

In de praktijk kunnen consumenten via bolt groene stroom aankopen bij een energie­opwekker naar keuze, terwijl de bedrijven zelf in de wintermaanden tegen een voordeeltarief stroom van het net halen. “Daarmee koppelen we opwekking en verbruik met andere woorden ook op lokale schaal aan elkaar. In de nabije toekomst gaan we bedrijven bovendien aan de werkelijke beursprijs van energie koppelen, wat hen nog meer mogelijkheden biedt om op een slimme manier in energie te handelen. Combineer dat met een continue monitoring van opwekking, verbruik en tarieven, en we kunnen onze klanten zelfs in deze uitzonderlijke tijden een stabiele energiefactuur voorleggen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details