Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Automatisch en onbemand produceren maakt opgang in de metaalsector
In 2015 investeerde Shapes Metalworks al in een lasersnijmachine voor platen tot 12 meter lang.

Automatisch en onbemand produceren maakt opgang in de metaalsector

Als toeleverancier moet je je van de concurrentie onderscheiden. Dat hebben ze bij Shapes Metalworks goed begrepen. Klanten kunnen bij deze onestopshop dan ook niet alleen terecht voor de bewerking van kleiner plaatmateriaal, maar ook voor het snijden en plooien van grote platen. De firma met vestigingen in Kuurne en Gullegem blijft volop investeren. 

Binnenkort wordt een nieuwe Phoenix 6020 snijmachine gemonteerd, gekoppeld aan een automatisch magazijn voor platen van 6 meter lengte.

Flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit vormen de hoekstenen voor het succes van Shapes Metalworks. De toeleverancier voor de metaalsector kan daarvoor op zijn vakbekwame medewerkers rekenen én investeert continu in de optimalisatie van het machinepark. “We willen ons onderscheiden van andere toeleveranciers. Als een maakbedrijf platen van 3 meter wil laten snijden of bewerken, kunnen ze bij ons maar ook bij veel anderen in de regio terecht. In sommige gevallen beschikken ze ook zelf over de nodige machines.”

“Doordat we in 2015 besloten om in onze nieuwe productiehal in Gullegem een lasersnijmachine te installeren voor werkstukken met een lengte tot 12 meter en een plooibank met een bereik tot 8 meter, moesten klanten ook voor de bewerking van de grotere platen niet langer op zoek naar een partner in het buitenland”, vertelt zaakvoerder Dirk Haerinck. “Dit jaar vernieuwen we dat machinepark voor grote platen volledig, waardoor we nog flexibeler zullen kunnen reageren op vragen van onze klanten en de productiviteit en efficiëntie op de werkvloer verder zullen toenemen.”

Shapes Metalworks staat synoniem voor kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid.

Nog dikkere en langere platen bewerken

Zo wordt binnenkort de huidige 6 kW Phoenix Fiberlaser voor platen tot 6 meter vervangen door een nieuw systeem met een 20 kW fiberlaserbron. De toeleverancier zal op die manier de snijkwaliteit en -snelheid voor zowel dunne als dikkere platen kunnen verbeteren. “Met onze bestaande installatie kunnen we platen tot 25 millimeter snijden, maar met dit nieuwe systeem van LVD zullen we platen met diktes tot 40 millimeter en misschien zelfs nog dikker kunnen bewerken”, legt de zaakvoerder uit. “We koppelen deze machine aan een automatisch MOVit torenmagazijn voor platen van 6 meter en een uniek systeem voor het ontladen en efficiënt sorteren van de gesneden stukken. Op die manier kunnen we continu, zelfs onbemand, blijven produceren. Door de torenconstructie van het opslagsys­teem voor platen van 6 meter winnen we ook nog eens plaats op onze werkvloer.”

Daarnaast investeerde Shapes Metalworks ook in een nieuwe Taurus FL, een 10 kW grootformaat-lasersnijmachine van specialist LVD met een bereik van maar liefst 18 meter. Daardoor is deze machine geschikt om extra grote platen te snijden, maar ook om modulair te functioneren en zo gelijktijdig eender welke combinatie van grote platen te verwerken. Het plaatgebruik en de nestefficiëntie worden geoptimaliseerd en de machinestilstand wordt tot een minimum beperkt, want op een deel van de lasertafel kan gesneden worden, terwijl op het andere deel platen geladen worden of verwerkte stukken ontladen worden. 

De toeleverancier kocht een Taurus FL lasersnijmachine met een bereik van 18 meter en uitgerust met een geavanceerde bevelsnijkop.

Een primeur in de sector

“Dit systeem is uitgerust met een geavanceerde bevelsnijkop, die nauwkeurige resultaten in zowel rechte als schuine sneden levert. Het grote voordeel is dat de platen tijdens het snijden gelijktijdig ook tot een hoek van 45° afgeschuind kunnen worden, en dat in alle richtingen”, licht Dirk Haerinck toe. “Zo kunnen we stukken voor het maken van lassamenstellingen of -constructies op een snelle en kostenefficiënte manier voorbereiden. Er is geen extra freesbewerking nodig en de lasinbranding is beter. We zijn de eerste speler in de toeleveringsmarkt die over deze technologie beschikt. Met onze nieuwe investeringen zijn we dan ook gewapend voor de uitdagingen van vandaag én klaar voor een verdere groei de komende jaren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details