Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
6 gloednieuwe universitaire opleidingen in West-Vlaanderen

6 gloednieuwe universitaire opleidingen in West-Vlaanderen

“Onze flexibele leertrajecten zijn op maat gesneden van professionals”

Levenslang leren, reskilling, upskilling… staan hoog op vele beleidsagenda’s en in West-Vlaanderen werd dat beleid nu vertaald in concrete opleidingen. De opleidingen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met het werkveld en beantwoorden aan reële, vaak urgente, noden van het bedrijfsleven. Het nieuwe opleidingsaanbod sluit ook naadloos aan op de speerpuntsectoren waarin West-Vlaanderen sterk staat: mechatronica, voeding en artificiële intelligentie. 

Davy Pissoort en Johannes Cottyn: “Er moet meer aandacht gaan naar de technologische en praktische kant bij de implementatie van industry 4.0 en slimme systemen.” 

Met de inrichting van maar liefst 3 nieuwe master-na-masterprogramma’s komen KU Leuven en UGent tegemoet aan de nood op de arbeidsmarkt aan nieuwe hooggeschoolde technische profielen. De opleidingen worden zo ingericht dat naast pas afgestudeerde masterstudenten ook professionals kunnen aansluiten. Er komen hybride en online lesvormen, een combinatie van dag- en avondonderwijs, en de mogelijkheid om de programma’s gespreid over enkele jaren op te nemen. Die flexibiliteit moet de combinatie tussen de opleiding en een job of gezinsleven mogelijk maken.

Naast de manama’s worden 3 postgraduaten ingericht. Ze omvatten een aantal vakken uit de manama’s en kunnen gezien worden als een opstap naar meer, maar ook op zichzelf staan ze stevig. Naast het postgraduaat AI in Business and Industry, dat al loopt, starten alle andere opleidingen in 2022 of 2023 in Kortrijk, Brugge of in beide steden. Deze nieuwe en unieke opleidingen moeten het hoger onderwijs in West-Vlaanderen een boost geven en ook de samenwerking tussen de universiteiten en het bedrijfsleven stimuleren.

In de opleiding ‘Smart Operations and Maintenance in Industry’ worden de juiste skills aangeleerd om slimme technologieën te implementeren.

West-Vlaanderen uitbouwen als kennisregio 

Eén van de nieuwe opleidingen richt zich op de adoptie van artificiële intelligentie in ‘Business and Industry’. “Bedrijven verdringen elkaar nu al om AI-talent aan te trekken. Maar het zou verkeerd zijn te denken dat we dat talent uit het buitenland moeten ­halen. West-Vlaanderen is een regio waar veel bedrijven rond data science en artificiële intelligentie werken. En met deze opleidingen kunnen we ons talent de nieuwe skills aanleren die nodig zijn om tot doeltreffende oplossingen voor industriële vraagstukken te komen”, stelt professor Mathias Verbeke van KU Leuven.

Frank Devlieghere en Peter Ragaert: “Het programma Sustainable Food Packaging is uniek in Europa.” 

Het is de West-Vlaamse campus van KU Leuven in Brugge die de nieuwe master-na-masteropleiding ‘AI in Business & Industry’ zal aanbieden. “We vertrekken vanuit de bestaande postgraduaatsopleiding, die op drie pijlers steunt: technologie, business en industrie. Bij de manama komt er nog een vierde pijler rond maatschappelijke aspecten, zoals juridische en ethische vraagstukken, bij. In zowel het postgraduaat als de manama zullen we intensief met bedrijven samenwerken en dat gaat verder dan een stage of masterproef. Experten uit die bedrijven zullen ook zelf modules verzorgen”, aldus professor Lieven De Lathauwer van KU Leuven.

Mathias Verbeke met zijn team: “Bedrijven verdringen elkaar om AI-professionals aan te trekken. We moeten hen hier opleiden.”

Dicht bij het werkveld

Die sterke link met het werkveld vinden we ook in de master-na-masteropleiding ‘Sustainable Food Packaging’ die op UGent Campus Kortrijk georganiseerd wordt. Professor Peter Ragaert van Universiteit Gent: “We mikken in deze opleiding op drie groepen van deelnemers: zowel pas afgestudeerde masters, internationale studenten, als professionals die zich in duurzame voedingsverpakkingen willen specialiseren. De vorming is heel praktijkgericht. De bedoeling is dat er samen met de bedrijfswereld rond casestudies wordt gewerkt en dat bedrijven ook mogelijke onderzoeksvragen in het kader van een thesis aanreiken.”

De modulaire opbouw van het curriculum zorgt er bovendien voor dat de deelnemers de sessies deels online en deels in Kortrijk kunnen volgen. “We verwachten de deelnemers wel elke vrijdag op de campus in Kortrijk, waar ze onder andere in het VEG-i-TEC-gebouw, het ‘living lab’ voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie, aan de slag kunnen met verpakkingsmachines. Hun ­fysieke aanwezigheid is belangrijk om op langere termijn een schakel te worden in een internationaal netwerk voor de ‘­packaging community’”, gaat professor Frank ­Devlieghere van UGent verder.

Kurt Stockman: “Bedrijven met een interessante case mogen zich steeds aanmelden.”

Een boost voor je digitale transformatie

De derde opleiding ‘Smart Operations and Maintenance in Industry’ richt haar pijlen op de maakindustrie, maar is ook voor ­operationeel intensieve sectoren relevant. Hiervoor slaan KU Leuven en UGent de handen in elkaar. “Deze samenwerking biedt een unieke kans om onze kennis te bundelen en een nieuw competentieprofiel af te leveren. Wie de opleiding succesvol afrondt, zal de nodige vaardigheden hebben om de omschakeling naar slimme technologieën voor operationele processen en onderhoud te realiseren, en dat zowel op machine- als fabrieksniveau. Dat is essentieel in de transformatie naar Industrie 4.0. We mikken op hogere technische profielen uit binnen- en buitenland. De colleges worden daarom in het Engels aangeboden”, stelt professor Davy Pissoort van KU Leuven. 

Mathias Verbeke en Lieven De Lathauwer: “Het eerste postgraduaat Artificial Intelligence in Business and Industry trok 24 deelnemers aan uit diverse sectoren.”

Ook in deze opleiding wordt nauw met de industrie samengewerkt. “Bedrijven met een interessante case mogen zich steeds aanmelden. We komen in ieder geval tegemoet aan de vraag om meer academische kennis aan te bieden aan werknemers die te weinig onderlegd zijn in de selectie, implementatie en het gebruik van nieuwe technologieën. Voor bedrijven is dit een opportuniteit en kan het hun evolutie naar Industrie 4.0 in een stroomversnelling brengen. Werknemers zullen de verworven inzichten immers automatisch meenemen naar de werkvloer”, aldus professor Kurt Stockman van UGent. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details